Всеки ден ние разполагаме с 24 часа, от които поне 6-8 часа ги прекарваме в сън. Ако сумираме цялото това време, излиза, че 1/3 от времето сме в леглото, излегнали се удобно на матрак в спалнята. От този факт, ясно се откроява необходимостта спалните ни да са добре оборудвани с всичко необходимо, за да можем да получим качествена почивка. Това важи за всички, предвид това че спокойствието, способността да се фокусираме, дори и здравето, зависят именно от добрия сън. Безспорно, най-важните неща в една спалня са матракът и леглото. Според E-sleep.bg матраците за спалня са онази мебел, без която спалнята би била просто обикновена стая.

Хората докато спим имаме необходимостта да ни е комфортно, топло и меко. На всичкото отгоре доброто легло и добрият сън подобряват работата ни през деня, заедно с концентрацията. Ако имате добър матрак във вашия дом, лошите сутрини ще са по-малко на брой и определено няма да са заради дискомфорт през нощта.

Основната функция на спалнята

Рядко се замисляме на тази тема, но всяка стая си има нейно приложение. Както трапезарията е за хапване, така спалнята е за почивка. Ако не е добре пригодена за основната ѝ цел, много е възможно това да повлияе на здравето на хората, които спят в нея. Матраците за спалня е необходимо да отговарят на специфичните нужди на всеки човек.

Нека да видим по-долу, кои са основните причини, които оправдават по-високата инвестиция при закупуване на матрак за спалня.

Добрият матрак осигурява релакс

Когато се приберете вкъщи след дълъг ден, най-вероятно ви е необходима защитена и спокойна среда, в която да успеете да премахнете натоварването от всички ситуации през деня. Ако пък сте имали прекрасен ден, то тогава със сигурност ще искате комфортно място, където да се насладите на приятните спомени по-дълго време. Добрият матрак за спалня ще ви позволи да направите и двете неща и дори може да се унесете в дрямка, когато тялото ви се отпусне.

Добрият матрак за спалня ви е от помощ при заспиване

Предвид това, че отпускайки се върху матрак, който ви е удобен, тялото и съзнанието ви стават по-спокойни, логично е да се твърди, че така се заспива по-лесно. Ако наскоро сте сменили матрака си с по-нов, най-вероятно сте забелязали, че сънят ви се е подобрил. Понякога хората до такава степен са свикнали със стария лош матрак, че дори не осъзнават, че имат нужда от нов, по-комфортен. Най-често в просъница се въртим или хъркаме, ако матракът не е удобен. С качественият матрак за спалня обаче, това не е проблем.

Съвет от нас: Опитайте се да не купувате нов матрак, когато сте изморени. Ако сте имали дълъг ден, на вас ще ви е комфортно да легнете на всякакъв модел, така че може лесно да се заблудите, че даден матрак ви е удобен. Ако матракът е прекалено мек, може да ви е по-трудно да се завъртате. Ако пък е прекалено твърд, тогава раменете и бедрата ви няма да се разполагат комфортно и ще усещате напрежение в тях.

Добрият матрак за спалня не причинява болки в гърба

Матракът, който не е подходящият за вас, може да ви причини хронична болка в гърба. Ако не поддържа тялото ви правилно, винаги ще се събуждате, чувствайки се уморени, дори и да сте имали правилното количество сън.

Позата, която тялото ви заема по време на сън играе огромна роля за това, какъв вид матрак ще ви се стори удобен. Например, ако обичате да спите по гръб или по стомах, тогава твърдите матраци са точно за вас. Те ще поддържат тялото ви в правилна форма и на сутринта ще се събуждате отпочинали. Ако спите пък настрани, тогава по-скоро за вас ще са подходящи меките матраци за спалня.

Добрият матрак ще подобри настроението ви

Когато почивате пълноценно всяка нощ, това намалява нивата на стрес. Хората, които са по-слабо стресирани, са в състояние да се справят с ежедневните проблеми по-лесно и по-бързо. Дълбокият пълноценен сън допринася за устойчивостта ни в стресови ситуации.

Ще допринесе за красивият интериор на вашата спалня

Правилният матрак не е само функционален, ами и естетически издържан. Много често, когато една мебел ни служи добре, ние се опитваме да се грижим за нея. Когато става въпрос за матрака и леглото, то тях ги почистваме редовно, ако матракът е двулицев - го обръщаме, украсяваме с възглавници леглото и др. Красивата гледка ще поражда приятни емоции в нас и ще ни зарежда.