Чесънът се използва от векове за лечение на различни здравословни състояния, включително инфекции и храносмилателни проблеми като сърдечни заболявания и артрит.

Съвременните изследвания потвърдиха някои от тези предимства. Ето само някои от характеристиките на чесъна:

Здраве на сърцето

Въпреки че има различни изводи за това колко чесънът има положителен ефект върху холестерола, изследванията изглежда предполагат, че той може да има благоприятен ефект върху кръвното налягане. Няколко проучвания са установили, че чесънът като хранителна добавка помага на хора, които вече имат хипертония, да намалят високото кръвно налягане.

Учените смятат, че червените кръвни клетки превръщат чесънната сяра във сероводород, който след това разрежда кръвоносните съдове, което улеснява регулирането на кръвното налягане, както обясняват от клиниката в Кливланд.

Предотвратява и спира настинки

Пълен с антиоксиданти, чесънът може да има огромно влияние върху настинка и грип. Но основната съставка е фитохимичният алицин. Британско проучване установи, че хората, които приемат алицинови добавки, имат 46% по-малко настинки и се възстановяват по-бързо от тези, които не го правят.

В друго проучване, публикувано в списанието American Family Doctor, изследователи от Индиана откриха, че редовната консумация на чесън може да намали броя на настинките, но не влияе колко дълго траят.

Коса и кожа

Някои изследвания сочат, че алицинът в чесъна може да предотврати загубата на коса, а естествените му антимикробни свойства могат да поддържат косата здрава и скалпа.

Укрепва имунната система

Пресният и варен чесън помага за повишаване на имунитета, според клиниката в Кливланд. Според едно проучване жените, които са яли чесън, плодове и зеленчуци редовно, са имали с 35 процента по-нисък риск от рак на дебелото черво. Експертна комисия, създадена от Световния фонд за изследване на рака и Американския институт за изследване на рака, също заключи, че редовната консумация на чесън е защитен фактор срещу колоректалния рак. Други изследвания обаче не потвърждават това.

Помага при диабет

В анализ на девет клинични проучвания, включващи 768 пациенти с диабет тип 2, изследователите откриват положителни резултати при тези, които приемат добавки от чесън. Пациентите, приемащи 50 до 1500 mg чесън (хранителни добавки) всеки ден в продължение на два или три месеца, са имали значително намаляване на нивата на кръвната захар.