Да не споделяме добри новини и да ги запазваме за себе си би могло да е полезно за психичното здраве и да ни накара да се чувстваме по-енергични и бодри. При научаването на добри новини много хора имат инстинкта да ги споделят с близките си - неща като годеж, бременност или покупка на ново жилище. В анкета, проведена във връзка с изследване, публикувано в сп. The Journal of Personality and Social Psychology, 76% от доброволците споделят, че когато получат добри новини те искат да ги споделят с някого, пише Puls.bg. 

Самото научно изследване разглежда какво се случва, когато тези новини бъдат запазени в тайна. Над 2500 доброволци участват в него, сравнявайки запазването в тайна на добра новина и запазването в тайна на срамна или неприятна новина.

Резултатите от проучването показват, че от списък с около 40 възможни добри новини средно всеки има около 15 и 16. Оказва се, че тези, които запазват в тайна дори 5 или 6 от тези 15/16 се чувстват по-енергични в сравнение с тези, които споделят с други. 

Причината тайните за нещо положително да бъдат запазени е най-вече, че запазването на тайната не се определя от външни фактори или страх. Те се запазват в тайна по собствено желание, като най-вече искат тайната да бъде разкрита по-нататък като приятна изненада. В друга част от научното изследване се сочи, че тези, които запазват тайната си за по-нататък се чувстват по-енергични.

В сравнение с положителните новини, запазването в тайна на повечето видове факти и събития не е благоприятно за психиката, нито за физическото здраве. Много научни изследвания за запазването тайни сочат за отрицателните последствия. Пазенето на такъв вид тайни води до натрупване на стрес под формата на страх, тревожност, срам и вина – този стрес директно оказва влияние върху организма. Резултатите от много изследвания показват повишени нива на хормона кортизол, което влияе на кръвното налягане, като е и рисков фактор за много психични заболявания като депресия и тревожност, повишаване на хронични болки и проблеми със съня. С продължение на времето тези ефекти върху организма могат да се влошат.