Никой не мисли за това, че понякога е по-полезно да разгледа в аптеката, отколкото да купува козметиката на известните и скъпи марки, които постоянно рекламират. Това е ефективен начин да спестите значително количество пари и да купите един качествен продукт, без химически съставки, и да постигнете резултат, който не е по-лош от скъпите кремове.

1. Розова вода
[/userfiles/files/1%2847%29.jpg]

Розовата вода – това е дестилат, получен от етеричното масло на розовите листенца. Тя нежно почиства и овлажнява лицето, бори се с възпаленията, придава на кожата свеж вид и блясък. Розовата вода се вписва идеално за всички типове кожа и е лесна за използване: просто напоете памучен тампон и почиствайте лицето сутрин и вечер.

2. Глина
Глината е почти универсална – използва се за почистване, подхранване, хидратация и възстановява нейната структура и стягане.
За да предотвратите обезводняване след отстраняване на маската е добре да използвате ефективно овлажнител.

3. Салицилова киселина
Салицилова киселина – един от най-популярните продукти за анти-акне, запушени пори и премахване на ненужните петна по лицето. Тя дезинфекцира, намалява възпалението и освежава кожната тъкан. Основното нещо е да не прекаляваме с нея.

4. Масло от чаено дърво
[/userfiles/files/2%2848%29.jpg]

Маслото от чаено дърво е признато за едно от най-ефективните етерични масла и има много полезни свойства:  то почиства, като прониква дълбоко в кожата и третира дори сериозни инфекции.
Може да се добавя във всички видове козметични средства – кремове, лосиони, шампоани, гелове и емулсии. Маслото ефективно отстранява пърхота. Използва се за туширане на козметични дефекти по кожата като мазоли, брадавици, акне.

5. Ихтиол
Това е истински лек за дълбоките кожни проблеми. Мехлема има благоприятен ефект върху всякакъв вид възпаление и прониква дълбоко в подхожната тъкан. Лекарството се продава или в чиста форма, или под формата на сапун.

6. Хлорхексидин
Много дерматолози препоръчват използването на хлорхексидин в борбата с акнето. Този продукт е подходящ и за собствениците на мазна кожа. НО! Продукта трябва да се използва само след консултация със специалист, тъй като той е антимикробен и може да унищожи микроорганизмите, които поддържат функциите на кожата.

7. Сапун от катран
[/userfiles/files/3%2849%29.jpg]

Този сапун има много полезни функции. Идеален е за мазна кожа, премахва блясъка, стяга порите, дезинфекцира повърхността на кожата и предотвратява появата на акне.
НО! Не се препоръчва да се използва от притежателите на много чувствителна, деликатна и суха кожа. За всички останали – след измиването със сапуна, трябва да се използва овлажнител.

8. Цинков мехлем
Цинковия мехлем също е много ефективен при борбатаа с акнето. Препоръчително е да се слага директно върху проблемната област по кожата. Съставен е от вазелин и цинков оксид и има абсорбиращо, антисептично и противовъзпалително действие. След употребата на крема, не забравяйте да овлажните кожата.

9. Бадяга
Това е сладководна гъба под формата на прах и може да бъде закупена от почти всяка аптека. Съставът на това растение е уникална комбинация от минерали, витамини и други микроелементи, които помагат при чувствителна кожа и се справят с още куп проблеми.
Бадяга лекува акне, бръчки, подхранва кожата с витамини и е идеално средство за пилинг.

10. Масло от праскова
[/userfiles/files/4%2846%29.jpg]

Маслото от праскова е идеален козметичен продукт и терапевтично средство. Маслото дава еластичност на кожата, помага при обриви, придава здрав вид на кожата на лицето и блясък.