Закуската е най-важната храна за деня. Няма как да не сте чували тази фраза било то от някоя баба или фитнес инструктор. Именно затова трябва да е наситена с полезни вещества и да ви дава енергия за целия ден. Ясно е, че основната съставка е кисело мляко, но от тук нататък всичко е въпрос на вкус и фантазия.

Гарнирайте млякото с някой сезонен плод, а ако няма сложете сушен. Може да овкусите с мед, кленов сироп или лешников тахан. За още повече вкус може да сложите годжи бери, фурми или сушени боровинки. Всеки един от тези продукти добавя още полезни вещества за закуската ви.

Ето и няколко идеи за полезни семена, които да добавите.

Конопено семе

Семената на конопа съдържат над 30% мазнини и са изключително богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са и отличен източник на протеин – имат над 25%, като за сравнение в семената от чия и лененото семе съдържанието на протеин е около 16-18%.

Конопеното семе е богато и на витамин Е, витамини от група В, както и на минерали като фосфор, калий, магнезий, желязо и цинк.

Семената съдържат високи количества от аминокиселината аргинин, която произвежда азотен оксид в организма. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат, като по този начин намалява високото кръвно налягане и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Отделно, конопените семена съдържат и гама-линоленова киселина, която намалява възпалителните процеси – друг рисков фактор за появата на сърдечно-съдови усложнения.

Чия

През последните години, чиата навлезе като доста популярна суперхрана и при нас. Богатия й хранителен състав и полезните свойства, свързвани с нея, я правят лесен избор във всеки здравословен хранителен режим. Освен това не съдържа глутен (ако той те притеснява).

Може да се добавя както към ястия и десерти, така и към различни напитки. По-долу в статията ще споделя и няколко приятни рецепти с чиа, които много харесвам.

100 г. сурови чиа семена съдържат:

486 kcal | 31 g протеин | 42 г въглехидрати | 17 г мазнини

Освен това, семената от чиа съдържат и немалко количество полезни витамини и минерали – витамин А, калций, магнезий, желязо и др.

Хуск

Хускът има благотворно влияние и при състояния на стомаха, при които той произвежда повече газове. Обикновено това се случва, когато консумираме по-богати на нишесте и с трудноусвоими съставки храни, постоянно хапване на бърза храна, обездвижване на тялото или прием на лекарства и антибиотици. 

Устойчивостта му към храносмилането му позволява да помогне за регулиране на високите нива на холестерол, триглицериди и кръвна захар. Той може също да помогне за управление на теглото и да облекчи лека диария, както и запек. Спомагайки движението в червата и редовността, ненужните токсини и отпадъчни продукти лесно се изхвърлят от тялото. Това влияе и върху метаболизма на тялото, а той, от своя страна, на излишните килограми

Ленено семе

Лененото семе е един от най-богатите хранителни източници на омега-3 мастната киселина ALA, превъзхождат го само семената от чиа.

ALA е есенциална мастна киселина, което означава, че организмът ни не може да я произвежда, а трябва да си я набавяме от храната, която ядем.

Все пак, ленените семена не са толкова мощни като рибеното масло в осигуряването на омега-3. ALA в лененото семе трябва да се превърне в ЕРА и DHA в тялото, един процес, който често е неефективен.