Повечето от нас вероятно се изкушават от кенче Кока-Кола от време на време, макар да знаем, че това не е полезно за нашия организъм и фигура. Но знаете ли колко захар всъщност има вътре?

Истината: достатъчно, за да отключи диабет!

Неотдавнашно проучване на Public Health Liverpool отбеляза, че има в бутилка Кола от 500 мл се съдържат около 54 грама захар, или казано по друг начин, това се равнява на 16.5 захарни кубчета.

След тези резултати става повече от ясно, че газираните напитки са лоши за нас, а изследователи от Кеймбриджския университет потвърдиха, че Кока-Кола, както и други подобни напитки, значително увеличават риска от развитие на диабет тип 2.

Всъщност проучването установи, че ако премахнем от менюто си изпиването само на една такава сладка напитка всеки ден, може да намалим риска от развитие на заболяването с 25%.

Около 3 милиона души са страдащите от диабет тип 2 във Великобритания, чиято цифра се очаква да нарасне до 5 милиона до 2025 г. Това определено е проблем, който се нуждае от внимание.

 

По-рано тази година Джордж Осбърн обяви, че правителството на Обединеното кралство ще въведе нов данък върху захарта в индустрията за безалкохолни напитки, който трябва да влезе в сила до април 2018 година. Статистика сочи, че повече от половината от момчетата и 70% от момичетата скоро биха могли да бъдат затлъстели.

Македонец съвсем наскоро показа с видео в YouTube за шокиращото количество захар, което съдържа напитката, опитвайки се изпрати предупреждение до хората. 

Във видеото той изсипва бутилка кока-кола в съд, сложен на котлон в дома си в Скопие, където след 30 минути напитката се превръща в гъста катранена субстанция. Той казва на зрителите: "Когато изпиете една бутилка кока-кола, това е като да изядете всичко това [захар]".

Друг мъж, опитал се да изпрати предупреждение за вредите при прекомерна консумация на кола, беше Джордж Приор, който през 2014 г. предприе мисия да покаже негативните ефекти от напитката, като изпиваше по 10 355 мл. Очаквано, предизвикателството засегна здравето му - Джордж Приор се "сдоби" с два тежка камъка в бъбреците и кръвното му налягане се вдигна до нездравословното 145/96. Той също така отбеляза, че въпреки, че след това пиел по 350 грама всеки ден, тялото му започнало силно да желае още и още.

Говорител на Coca Cola, Великобритания, заяви в изявление към Mirror Online: "Всяка една от нашите напитки няма алтернатива на захарта и от 2005 г. сме преформулирали 27 напитки, за да намалим съдържанието на захар."

„На предната част на нашите бутилки и кутии ние ясно показваме съдържанието на захар и сме една от шепата производители на храни и напитки, които са приели правителствената схема за етикетиране с добро цветово кодиране, за да направят хората своя избор с предоставената за тях информация. Нашите действия помагат да се направи разлика - последните данни показват, че захарта, взета от безалкохолни напитки, е намаляла с 13.6% през последните четири години."

Превод: Trafficnews.bg