Заболеваемостта от COVID-19 в Пловдив и областта спадна драстично. На двуседмична база тя вече е 405 на 100 000 души, показват последните данни на Единния информационен портал. Очакванията са още в следващите дни болните да намалеят още и областта да влезе в безопасната жълта зона.

Същата е тенденцията и на национално ниво. Болните в страната падат под 500 на 100 000, което означава, че България вече е извън тъмночервената зона.

Същевременно още пет области навлязоха в Етап 1 на пандемията, според картата, която отчита заетостта на интензивните легла в страната. Това е клъстерът, който обхваща Плевен, Ловеч, Габрово, Русе и Велико Търново. Очаква се тази седмица в зелено ще се оцветят регионът, обхващащ София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, както и този с Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.  

Прогнозата на проф. Николай Витанов е заболеваемостта да продължава да спада. Според него поне на този етап не се очаква вторичен пик на Омикрон вълната.

„Ситуацията с пандемията е скучна. Сценарият "Хари Селдън" е стабилен, броят на новите случаи намалява, нещата са под контрол. Омикронът получава шамар след шамар”, пише в днешния си анализ във Фейсбук математикът.

Ето и целия му пост:

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.98. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

Припомням основното за това число: важното е стойността му да е под 1. Тогава обхвата на заразата се свива. Може 0.999 да е, пак се свива. Значи - стойност под 1 - добре, стойност над 1 - не е добре. Днес стойността е под 1, значи нещата са добре.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Напомням - това, което прогнозирах е сценарият "Хари Селдън". Номерата да ми се прилепят чужди прогнози, не минават.

Следва проверка дали сценарият е стабилен. Проверяваме го всеки ден. Защо? За да не забравят юрдечетата какво съв прогнозирал, защото те реват и отричат всичко наред. Не минава номерът.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Окога не сте виждали окло 500 нови случая на ден? Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" систематично погребва надеждите за вторичен пик.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти ще прозължават да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. Леглата се намаляват, а "Хари Селдън" е стабилен. Защо? Има математически критерии, по които се правят промените при тази вълна.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат.

Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. Следващият регион, който ще премине от Етап 2 на Етап 1 е Регион 1. Каквото ви е обещал г-н Министър-председателят за 20-ти март, ще стане.

Учениците ходят на училище, заболеваемостта не се вдига. А снегът още вали. Кой е виновен - вие. Защо? - държите "Хари Сердън" стабилен, а той води до намаляване на заболеваемостта въпреки ниската ваксинация, големия инат, ходенето на учениците на училище, идването на украински бежанци и т. н. Защо така? - защото е изчисляван при наличието на тези условия. Ама и бежанци от Украйна ли? Писах ви - Витанов се занимава с такива анализи от над 20 години.

6. Смъртността - трендът на нарастване пречупен точно в планирания в "Хари Селдън" срок. Максималната смъртност на ден през тази вълна е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Учете се как се прави, юрдечета. Едно ще ви кажа - не става с крякане с пълна с чипс уста от дивана.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заболеваемостта, но се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй, като

"Хари Селдън" е доста стабилен, то до 100 000 украинци на месец няма да влошат ситуацията с пандемията. Ще кажете защо може да компенсира? Отговорът е прост - добре е изчислен

8. Заключение - сценарият "Хари Селдън" , който ви е обявен много отдавна, е стабилен и системата се движи по предначертаната от него траектория. Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.