Когато стане дума за храни, обработвани с пестициди, повечето хора са склонни да обръщат внимание и да се тревожат само за пресните плодове и зеленчуци. Но употребата на препарати за унищожаване на плевели, като глифозат например, се оказва много по сериозен проблем, за който трябва да се тревожат.

Тези препарати са толкова широко разпространени, че се появяват навсякъде и във всичко, което ядем — дори в преработените храни, пише факти.бг. Когато купуваме продукти, в чийто състав има растителни култури, като зърнените закуски например, едва ли се замисляме за препаратите, с които те са обработвани докато все още са зреели на полето. А трябва.

Специалисти от организацията на Центъра за екологично здраве (EWG) проведоха проучване и установиха, че зърнените закуски съдържат опасна отрова.

Изследователите открили, че люспите на тези продукти съдържат глифозат, пестицид, който се използва за контрол на плевелите. Освен това експертите установили, че зърнените закуски съдържат повече вредни вещества, отколкото витамини, които толкова усилено се рекламират. Например, при детските зърнени храни глифозатът е в по-големи количества от витамините А, В12 и D.

В някои проби от зърнени закуски нивото на пестицидите надвишава безопасността с повече от 18 пъти. Проучването показа също, че почти всяка проба съдържа вредни химикали, което съответно увеличава драстично и риска от заболявания като рак..

Експертите са открили глифозат и в други детски продукти. Почти всеки от тестваните продукти съдържал нива на остатъци от глифозат, надвишаващи тези, определяни от здравните служби като безопасни за деца или възрастни — 160 части на милиард.

Всъщност тестовете показали, че в някои зърнени храни се съдържа дори повече глифозат, отколкото витамини.

Детската зърнена закуска Honey Nut Cheerios, например, съдържа повече глифозат, отколкото витамини В12 и D, а закуската Quaker Oatmeal Squares съдържа повече глифозат, отколкото витамин А. 

"Компаниите, които произвеждат тези храни трябва да преминат към употребата на овес, който не се пръсва с глифозат. В противен случай продуктите, съдържащи химично вещество, ще продължат да се произвеждат и разпространяват, застрашавайки здравето и живота на нашите деца", заявява в официално изявление президентът на EWG Кен Кук.