На диета си, но не искаш да се лишаваш от свежи и ароматни напитки? Ами недей. И не ни гледай със съмнение – няма да ти предлагаме газирано с подсладители, а здравословни напитки, които спокойно можеш да добавиш към диетата си. Можеш да си приготвиш всяка от тях вкъщи, да ги предложиш на децата и да се наслаждаваш на експлозия от свежест и наслада без угризения.

Тъмен топъл шоколад

Няма друга напитка, която да носи толкова силно усещане за топлина и уют в студените дни като топлия шоколад. Най-хубавото е, че ако си го приготвиш с тъмен шоколад ще съчетаеш приятното с полезното. Тъмният шоколад съдържа триптофан – аминокиселина, която стимулира производството на серотонин, а той засилва усещането за щастие и добро настроение. Освен това вкусното удоволствие помага за регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерол и инсулин в тялото.

А и се приготвя мнооого лесно. На водна баня разтопяваш шоколада, добавяш мляко и бъркаш докато се получи хомогенна напитка. Разбира се, най-добре е да ползваш нискомаслено или мляко от растителен произход.

Зелен чай

Както знаеш, чаят е втората най-популярна напитка в света след водата. А зелената му разновидност, направена от неферментирали листа е чудесна добавка към всяка диета. Той е с най-голямо съдържание на антиоксидантите от групата на полифенолите. А антиоксидантите са молекули, които се борят със свободните радикали в организма. Това е важното защото въпросните радикали увреждат ДНК веригата и дори причиняват смърт на клетките. Освен това ускоряват процесите на стареене на организма.

Друг плюс на зеления чай е, че съдържа много по-малко кофеин от черния и няма проблем да го пиеш дори и с вечерята. Така, че спокойно го добави в менюто си. А ако не искаш гореща напитка, в кана си направи по-голямо количество чай, добави малко мед и 2-3 резена лимон и я остави в хладилника. Разбира се, извади чая, защото не е добре да стои във водата – 3-4 минути запарване са напълно достатъчни, след това става напитката става горчива, пише Codefashion.bg

Сок от магданоз

Изненадахме ли те? Да, знаем, че си свикнал магданозът да е важна част от салатата ти, а сега ти предлагаме вместо от чиния да го консумираш от чаша. Прави се много лесно. Вземаш голяма връзка магданоз, накъсваш я, слагаш в блендера и мелиш с малко вода докато стане на пюре. После добавяш сока на 1-2 лимона и пак пускаш блендера да смеси всичко много добре. И това е. Ако искаш можеш да разредиш напитката с още малко вода.

Пиенето на този сок увеличава защитните сили на организма и има антиоксидантно действие. Освен това е супер полезно за сърдечно-съдовата система и повлиява положително на заболявания като астма и диабет.