Здравословното хранене  и „био продуктите“ набират все по-голяма популярност у нас. Особено когато става въпрос за световна пандемия и необходим имунитет. В магазините био секторите стават все по-големи, а хората все повече ги консумират.  Един от продуктите, който може да бъде видян във все повече магазини това е ореховият тахан. Той се приготвя от изсушени и смлени орехи и е изключително полезен.

Той е много богат на  желязо, магнезий и фосфор, витамини от групата B. Също така съдържа и Омега-3 мастни киселини, което го прави ценна добавка при борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Проучвания доказват, че ореховият тахан влияе изключително добре на кръвоносните съдове. Редовното му консумиране понижава лошия холестерол и действа благотворно на т.нар. добър холестерол в кръвта.

Ореховият тахан се отразява благоприятно на заболявания на щитовидната жлеза, образуване на камъни в бъбреците и анемия.

Пастата от орехови ядки заздравява костите, ускорява метаболизма и помага на пазещите диета. Препоръчва се и при захарна болест и други проблеми, свързани с нарушена обмяна на веществата.