Терапевтичният ефект на всички видове див чесън се дължи предимно на високото му съдържание на витамин С (до 730 мг на 100 г, което е многократно по-високо, отколкото в лимоните) и каротин. Другите му полезни свойства са свързани с наличието на етерични масла, органични киселини и други биологичноактивни съединения, както и значително количество макро- и микроелементи (фосфор, калий, магнезий, манган, желязо, сяра, мед и др.).

Растението помага при хипертония, атеросклероза, колит, заболявания на щитовидната жлеза, чревни инфекциозни заболявания, за стимулиране на апетита. Външно дивият чесън се използва за лечение на рани, кожни обриви. Настойките с див чесън се втриват в засегнатите стави при ревматизъм и подагра.

Студената инфузия се приготвя в следното съотношение: на 1 чаена лъжичка нарязани на ситно луковици,150 мл студена вода. Оставете да настояват един час и вземайте по 30-50 мл от настойката, 3 пъти дневно преди хранене, пише zdrave.to.

При лошо заздравяващи рани, акне, лишеи (като помощно средство) мажете засегнатите места с прясно изцеден сок от лук.

При дисбактериоза вземете 100 г пресни листа от лук, залейте ги с 0,5 литра ракия или спирт, настоявайте 20 дни, прецедете.
Пийте по 25 капки, 3 пъти на ден, разтворени в една супена лъжица вода.

При глисти: 10 г нарязана на ситно, прясно откъсната надземна част от див чесън (листа и цветчета) залейте със 150 г вряла вода, оставете да се запарва 15 минути, прецежда се и пийте 3 пъти на ден, по 150 г. Курсът на лечение е 8 дни.