Царевицата идва от растение, което принадлежи на семейство житни. Често бива оприличавана на зеленчук, защото се яде на кочан или от кочан. Изсушените семена от царевицата също намират приложение в кухнята ни – най-лесната, за която можете да се сетите, са пуканките. Със сол, масло или карамел, те са любим продукт за тези, които ходят на кино по цял свят. Освен пуканки изсушената царевица се използва и в кулинарията. Намират се царевично брашно и нишесте, както и царевичен сироп. 

Вкусът на царевицата е лесно разпознаваем – всеки, който е ял царевица на кочан или ронена в чашка знае какъв е. Царевицата може да бъде варена, на грил, печена, или да се консумира сурова в салата. Брашното от царевица се нуждае само от няколко стъпки, за да се превърне в царевичен хляб, или пък царевични тортири, широко разпространени в мексиканската кухня.

Въпреки ползите, които царевицата предоставя за организма, съществуват и вреди от консумацията ѝ, заради което специалистите невинаги я препоръчват като здравословен продукт. 


   + Фибри, витамини и минерали
Ако си вземете една чаша царевица на морето, без добавки, тя ще съдържа 177 калории. В тази чаша ще се намерят близо 5 грама фибри, които са въглехидрати от съществено значение за храносмилателната система. Приемът на повече фибри намалява риска от определени заболявания, включително сърдечни и ракови. Специфичните фибри, които са в царевицата, могат да предпазят стомашно-чревния тракт от възпаление
Намират се и витамините C, B1 и B9, както и магнезий и калий, които носят разнообразни ползи за организма.

   - Нишесте
Петте грама фибри в чашата обаче представляват само една осма част от всичките въглехидрати. По-голямата част от тях са нишесте – въглехидрати, които доказано могат да повишат нивата на кръвна захар в организма.  Някои проучвания сочат, че фибрите могат да балансират нивата на кръвна захар, но преработената царевица няма никакво съдържание на фибри, губейки полезните си свойства. Консумацията на храни с високо съдържание на нишесте води до голям риск от диабет.

   + Полезни растителни съединения
Каротеноидите са пигменти, които дават характерния жълт цвят на царевицата. Освен цвят, те спомагат и за здравето – лутеин и зеаксантин са два полезни каротеноида в царевицата. Те допринасят за доброто зрение, като предотвратяват дегенерацията на макулата.

    +/- ГМО
Разликите в мненията за генно модифицираните продукти варират в двете крайности. Някои вярват, че растенията остават същите, ако не и по-добри и хранителни. Други обаче смятат, че човешката намеса вреди на плодовете и зеленчуците и ги прави токсични. Науката не разполага с достатъчно факти, за да каже окончателно кое е вярно и кое – не. Има проучвания, които свързват генно модифицираната царевица с токсично въздействие върху органи. Има и други проучвания, които не намират връзка между растенията и проблеми със здравето.