Ягодите са истински цяр за организма. Ако не сте им обръщали внимание досега, съветваме ви да започнете. Те имат силата да ни предпазят от редица здравословни проблеми и са изключително богати на витамин С. Причините, да включите червените плодове в ежедневното меню са много, но ние сме избрали най-важните от тях. В следващите редове, прочетете защо червените плодове се наричат "изворът на удоволствие и здраве". 

1. Яжте ягоди за перфектно зрение. Богати на витамини и антиоксиданти, апетитните сочни плодчета ще доставят на тялото ви нужния му запас от витамин С, витамини от В – групата, калий, желязо и магнезий. Те намаляват риска от очни инфекции, премахват усещането за сухота на очите, както и регулират зрението. Изключително полезни са при проблеми с очните нерви, а калият нормализира налягането в очите и предпазва от катаракта и образуване на перде. Наскоро публикувано изследване разкри, че три или повече порции ягоди дневно могат да намалят възможността от появата на очни болести, свързани с възрастта.

2. Ягодите смъкват кръвното и холестерола. Доказано е, че минералите в тях прочистват натрия от кръвта, а той е основен виновник за високото кръвно налягане. Така червените плодчета намаляват и риска от инфаркт на миокарда. Витамините от група В укрепват стените на кръвоносните съдове и им придават здравина и еластичност. Фибрите, киселините и антиоксидантите пък се борят с повишения холестерол.

3. Ягодите  са вкусна защита срещу развитието на ракови клетки. Флавоноидите (кверцетин и кемпферол), фолиевата киселина и витамин С възпрепятстват растежа и развитието на раковите клетки, а в начален и ранен стадий дори блокират развитието на тумори. Китайски екип от учени е доказал, че редовното ядене на ягоди е превенция при хора, предразположени към рак на гълтателните пътища и най-вече на хранопровода. Комбинацията от антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, намиращи се в ягодите, е добре известно средство срещу появата на много различни форми на рак.

4. Чаят от ягоди е благодат за тялото. За запарката се използват листата на горската ягода. Редовната консумация на напитката лекува запек и премахва редица проблеми в отделителната система. Чаят е подходящ за профилактика при чернодробни оплаквания, нарушения на дихателните пътища и белодорбни пороци. Можете да го използвате и при нарушен храносмилателен процес.

5. Ягоди за красота и щастие. Маската от намачкани ягоди, поставена на лицето за около 20 минути, ще успее да изчисти трайно следите от умора и сенките под очите. Освен това учени, изследващи влиянието на храните върху човешкото настроение са доказали, че ягодата, с нейната красота и наситен цвят, уравновесява подсъзнанието и ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. В редица култури тя е и символ на роматника и любов.

6Ягодите забавят стареенето. Ягодите съдържат химически съединения, наречени феноли. Антоцианинът е специален фенол, намерен в изобилие в ягодите, който придава наситен червен цвят на плода. Този антиоксидант се свързва със свободните радикали и забавя стареенето на клетките.

7. Ягодите са необходими при диети. Една чаша ягоди съдържа над 13% диетични фибри, но само 43 калории. Фибрите в ягодите помагат да имате добро храносмилане, понижават кръвното налягане и предотвратяват преяждане.

8. Ягодите имат силен противовъзпалителен ефект. Фенолите в ягодите също така помагат в борбата с много възпалителни заболявания (артрит, артроза, астма и др.) чрез инхибиране на ензима циклооксигеназа (СОХ), по същия начин, както действат лекарствата аспирин и ибупрофен. Ягодите обаче не предизвикват  нежеланите странични ефекти на противовъзпалителните лекарства.

9.Ягодите са източник на великолепния манган. Една чаша ягоди съдържа 21% манган, важeн хранителен елемент, който действа като мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Чрез увеличаване на нивата на супероксида дисмутаза (SOD), манганът помага в борбата срещу свободните радикали и оксидативния стрес. Той също така намалява клетъчните възпаления - друга причина за многобройни сърдечно-съдови заболявания.

10.Ягодите осигуряват здравето на костите. Манганът също така е много полезен за костите. Той помага в изграждането и правилното поддържане на костната структура. Ягодите съдържат още калий, витамин К и магнезий, които също са важни за здравето на костите.