Макар и с високо съдържание на холестерол, яденето на яйца няма да увеличи неговото ниво при повечето хора.

Яйцата са посочени като една от най-добрите храни за първото сутрешно хранене. Проучванията показват, че яденето на яйца увеличава ситостта, намалява приема на калории и помага да се поддържа стабилно ниво на кръвната захар.

Антиоксиданти - яйцата са най-добрият източник на холин, хранително вещество, подобно на витамин В, много важно за здравето на мозъка и храносмилането. Освен това те съдържат лутерин и зеаксатин, антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.

Холестерол - Макар и с високо съдържание на холестерол, яденето на големи количества яйца няма да повиши нивата му. И обратно, консумацията им може да помогне за регулирането му и да допринесе за здравето на сърцето.

Помощ при отслабване - американски учени стигнаха до заключението, че ако комбинирате яйца на закуска с нискокалорична диета, ще отслабнете два пъти по-бързо.