Всичко за взаимоотношенията: Отворена връзка и нейните правила

17.06.2023 23:15 2436 0
Всичко за взаимоотношенията: Отворена връзка и нейните правила

Допреди няколко години романтичните връзки задължително се характеризираха с моногамност и изключителност между двамата партньори. Поне на хартия. Единственият начин някой да преживее ново любовно преживяване беше изневярата, която най-често водеше до раздяла.
Тъй като през последните години мъжете и жените общуват все повече и повече с други хора, на работа, на социални събития или дори чрез социалните мрежи, концепцията за изключителност за някои започна да става все по-трудна.

С масовите разводи и раздяли мнозина се опитват да запазят връзката си, като изпробват нови правила. От друга страна, всички, които усещат обвързването да ги задушава, но не искат да останат напълно сами, се опитват да намерят идеалната алтернатива. И така отворената връзка все по-често се възприема за нещо нормално, като много двойки я предпочитат пред традиционната. Замислих се по темата, тъй като подобен тип взаимоотношения са в разрез с моите ценности и морални устои, но ми се наложи чисто професионално да погледна нещата от различен ъгъл.

Какво е свободна връзка в този контекст?

В свободната връзка няма ангажимент за моногамия. Всеки партньор е свободен да прави каквото си иска в живота си, без да се налага да дава обяснение. Разбира се, фактът, че има абсолютна романтична независимост и свобода между двамата партньори, не означава, че същото важи и за чувствата. Отворената връзка не означава "празна" връзка. Двамата партньори може да се обичат, но може и да имат романтични връзки с други хора. Изненадващо има двойки, които, въпреки че са избрали най-свободното измерение във връзката си, любовта, която ги свързва, изглежда силна и истинска. Точно такава двойка дойде за консултация и провокира размислите ми.

На теория никой не очаква с нетърпение изневярата, когато започва нова връзка. Но с изкушенията, които непрекъснато се умножават там, за съжаление, изглежда, че доста често двойките не могат да устоят на свежото и различното, което им се предлага. От друга страна, доста често и докато двамата партньори се обичат, сексуалното разочарование разрушава връзката им. И да не забравяме всички онези, за които мисълта да имат един и същ романтичен партньор до края на живота си е просто болезнена. Във всички горепосочени случаи свободната връзка може да изглежда като най-подходящия вариант.

Освен това изискванията на съвременното общество принуждават хората да живеят с темпове, които може да не позволяват традиционна връзка. Напрежението на работата и стресът в ежедневието правят обвързването с всичко, което налага, да изглежда много трудно в очите на младите хора, което прави избора на по-свободно измерение еднопосочна улица.

Много двойки, участващи в отворени връзки, казват, че са по-щастливи и обичат партньора си много повече, защото запазват най-доброто от двата свята, емоционална сигурност и нови любовни преживявания.

Нека си признаем, отворените връзки изглеждат като много вълнуваща и изкушаваща идея. Но всеки път, когато правите секс с някой друг, вашият партньор може да прави същото. Можеш ли да се справиш? Повечето хора искат да правят секс извън връзката, но не могат да си представят партньора си с някой друг. Ако сте един от тях, тогава отворената връзка определено не е за вас.

Отворената връзка може да бъде успешна за някои двойки, но не за всички. В много случаи само единият партньор иска да има романтични преживявания извън връзката и се опитва да убеди партньора си, че случайната връзка е най-добрият път напред. Но не става така. Не можете просто да убедите партньора си в открита връзка. Отворените връзки са за двойки, които разбират, че това състояние е най-подходящо и за двамата. Те не просто търсят извинение да правят секс с някой друг, нито принуждават партньора си да го приеме. 

Свободната връзка може да бъде по-болезнена от изневярата, ако не сте готови за нея. Мисълта, че вашият партньор има други сексуални партньори, докато вие седите вкъщи, може да бъде мъчителна. Така че, ако наистина не го искате, по-добре го избягвайте.

 

Изпрати новина