Ако темата ви интересува, тук определено ще откриете много полезна информация. Ще се спрем на някои от „най-горещите” въпроси около глутена.

Ако се храня безглутеново, може ли това да доведе до липса на ценни вещества?

Глутенът е протеин и липсата, която може да получите е на протеин, но само при условие, че не приемате никакви животински протеини. Тоест, ако сте на веган хранене и не добавяте допълнително растителни протеини. Останалите макро- и микронутриенти, (които  се съдържат в зърнените култури, а не в глутена) ги има и в другите храни.

Можете да получите липси на нещо, само ако не консумирате храна, която съдържа незаменими хранителни източници. Като например омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло. Също ако спазвате диета, която изключва цели хранителни групи. Хранителните групи са въглехидрати, протеини, мазнини и микроелементи (тук влизат витамините и минералите).

Пшеницата и съдържащите глутен храни не притежават незаменими хранителни вещества. Тоест можем да си набавим всичко, което се съдържа в тези култури, и от други хранителни източници, безглутенови такива. Следователно няма как изключването им от менюто да доведе до липси на каквото и да е. Разбира се, ако се храним пълноценно и балансирано, споделя vdahnovenia.bg.

В лимеца няма глутен. Мога ли да го консумирам в безглутенов режим?

Това е една от огромните масови заблуди. Само защото лимецът се препоръчва като една от алтернативите на пшеницата, не означава, че в него няма глутен. Винаги се акцентира, че в него има по-малко глутен, но няма научно обоснована информация, че в лимеца няма глутен!

В лимеца  има глутен, но той е в много по-малки количества. В повечето случаи – и тук има изключения. Тоест ако имате непоносимост, не трябва да консумирате и лимец. Ако сте на елиминационна диета за определен период от време – месец-два, също не трябва да консумирате лимец. Но ако нямаш никакви проблеми с глутена, това е една чудесна алтернатива. А и вкусен начин да намалите приема на глутен, за всеки случай. Освен това лимецът е много, много по-вкусен и има естествена сладост в него.

В хляба, направен с квас, няма глутен! Значи мога да ям хляб с квас.

В хляба с квас молекулата на глутена е подготвена за храносмилане, благодарение на ферментационните прицеси, през които той е преминал, в резултат на което крайният продукт е обогатен с ензими и пробиотици, които многократно улесняват храносмилането. Но това не означава, че глутенът е изчезнал. Ако имате чувствителност или алергия, избягвайте и този хляб. Ако нямате, може да се възползвате от богатата на пробиотици и ензими храна, каквато е хлябът, направен с квас.

Как да разбера дали хлябът с квас реално е такъв, произведен с квас?

Четете етикетите! Не изпадайте в маниакални подробности. Не е нужно например да изучиш километричните таблици с Е-та, просто се информирайте за натурални консерванти и подобрители. Ограничете се до там. Не консумирайте храна, съдържаща съставки, които не можежете да произнесете. Отваряме скоба, най-старите и най-естествени натурални консерванти са солта и захарта.

А сега в примери: Има много подвеждащи маркетингови трикове. Например: купуваме хляб с квас според описанието. Но ако прочетем съдържанието, виждаме, че освен квас, в хляба има и мая и оцет. Какво трябва да ни говори това? Означава, че хлябът не е минал през дълга ферментация, а само през едно обикновено 30-минутно втасване. Квасът и оцетът в съдържанието му са само за да наподобят вкуса. А реално си купуваме хляб, втасал с мая, от производител, който иска да ни заблуди.

Диети за отслабване без глутен. Ще отслабна ли, ако спра глутена?

Спирането на глутена не е поради диетични причини. Това не е хранителен режим, създаден за отслабване. Той се включва в лечебни протоколи, тоест спира се по здравословни причини. Целта им е да се спре дразненето на храносмилателната система, за да може тя да се възстанови.

Много хора отслабват, когато преминат към безглутенов режим на хранене. Но ако го правят осъзнато и правилно, а най-вече, ако следват лечебен протокол. Това означава преминаване към цялостно по-здравословно хранене. Изключване на силно преработените и рафинирани храни, бързите въглехидрати и изобщо на богатите на захар храни.

Много често обаче хората спират да ядат глутен, но заменят хляба с безглутенов такъв. Следобедното кексче с безглутеново (не домашно приготвено, а от лъскава опаковка). А сутрешния кроасан с голяма доза безглутенови зърнени закуски (със съдържание на много захар, или още по-зле, и с подсладители.).

Не може да хапвате безглутенови кексчета и хлябове, пълни със синтетични или хидрогенирани съставки, сутрин, обед и вечер и да очаквате да отслабнете. Заменянето на боклучавите съдържащи храни глутен с безглутенови такива просто не работи. При това не работи не само за отслабването ви, но и не работи за здравето ви.

Ако се храниш  без глутен, може да имаш проблем с приема на фибри!

Да, кажем, че до някъде има резон в това твърдение. Макар че ако се има предвид обикновен бял глутенов хляб, то трябва да знаете, че в него няма никакви фибри. В рафинираните брашна липсват всякакви фибри, които са умишлено отстранени, за да стане печивото по-меко, по-бухнало и с по-гладка текстура.

Най-добрите фибри са в зеленчуците, като зеле, броколи, дръжките на магданоза, карфиол, репички, алабаш, моркови, аспержи, целина и др. Особено, ако не са преминали термична обработка. А ако искате да се храните здравословно (със или без глутен), то би трябвало да приемате достатъчно зеленчуци. Ако все пак искате да увеличите приема на фибри, добри варианти са хуск (познат още като псилиум, който се ползва и в безглутеновите печива), прясно смляно ленено семе, конджак, цикория, семена чиа, печива с кокосово брашно… Това са все естествени източници на фибри. И без значение дали се храните с или без глутен, те са полезни за вас. Хубаво е да ги включите в храната си. Не забравяйте да пиете достатъчно вода след консумацията им.