Всяко седмо дете у нас е останало без задължителната ваксина за дифтерия-тетанус-коклюш, което го поставя в сериозен риск. Това става ясно от изнесените данни от Националния център по обществено здраве и анализи за първите шест месеца на тази година.

28.2 на сто от българчетата нямат ваксина срещу полиомиелит, въпреки че вирусното заболяване причинява парализа при 1 на 200 заразени, а между 5 и 10% умират в резултат на парализа на дихателната мускулатура.

Всяко седмо дете е пропуснало и ваксините срещу хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б, морбили-паротит-рубеола, както и пневмококови инфекции. Тревожната тенденция се запазва без промяна спрямо същия период на миналата година.

На този фон от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора призоваха хората да се реимунизират срещу дифтерия и тетанус и да направят справка при личния си лекар дали имат пропуснати ваксини. Поводът са зачестилите случаи в ЕС заради бежанските вълни.

92 случая на инфекцията са установени в седем страните от Европейския съюз за периода от началото на годината до 26 септември според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Повечето от заболелите са мигранти – мъже, и са диагностицирани в приемателните центрове. За 38 от тях е установено, че са от Афганистан, 17 души са от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. От тях 66 души са развили кожна форма на инфекцията, но са докладвани и случаи на засягане на дихателната система. Има и един починал.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 г. За поддържане на ефективен постваксинален имунитет е необходимо да се поддържа висок имунизационен обхват срещу заболяването, като лицата да са редовно имунизирани за възрастта си. Ако се окаже, че някой не е ваксиниран, то трябва да го направи. От РЗИ – Стара Загора посочиха, че ваксина има и тя се предоставя на общопрактикуващите лекари от Министерството на здравеопазването, като следва да се прави реимунизация на всеки десет години.

Наскоро д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, предупреди, че пропускането на имунизации може да причини много сериозна епидемия.

„Болен от коклюш заразява 17 души, а от морбили - 90. Тези болести не са изчезнали, но досега сме били предпазени от тях, затова и са вписани в задължителния имунизационен календар. Все пак се намират хора, които искат да се откажат от нея“, посочи пред TrafficNews д-р Сотиров.