Всеки пети европеец е с високо кръвно налягане. Много често то не се лекува или наблюдава правилно, а човекът дори не може и да знае, че има този проблем. Това съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България по повод Европейския ден за превенция на инсулта, който отбелязваме на 10 май.

Тази година акцент на превенцията е високото кръвно налягане като най-сериозен рисков фактор при инсулт. Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта, припозната и от Асоциацията за инсулт и афазия в България, е да се намали броят на инсулти с 10% до 2030 година.

Това може да се постигне с правилна превенция. Тя включва първична профилактика на инсулт, която представлява здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол и още – мобилен начин на живот, балансиран и спокоен характер, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици. Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдова патология (корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др.) Именно информираността по тези въпроси ще е акцент на Европейският ден на за превенция на инсулта, който се провежда под егидата на Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE).