Въпреки че звучи като суеверие, проучванията показват, че фазите на Луната могат да повлияят на съня.

Каква част от Луната виждаме всяка вечер се определя от това какво е разположението на Земята, Луната и Слънцето. Пълнолуние се случва на всеки 29,5 дни, когато Земята е между Слънцето и Луната. Тогава страната на Луната, обърната към Земята, е почти изцяло обляна от слънчева светлина и Луната изглежда пълна.

Обратното на пълнолунието е новолунието. По време на тази фаза слънчевата светлина се отразява от страната на луната, която не можем да видим от земята. От нашата гледна точка изглежда, че през тези нощи няма луна.

Анекдотично, почти всеки от нас се е сблъсквал с нарушен сън по време на пълнолуние или познава човек, който е изпитал този проблем. Изненадващо, науката подкрепя този феномен, показвайки, че пълнолунието кара хората да спят по-малко. 

Хората заспиват по-късно и спят по-малко в нощи с повече лунна светлина, обикновено причинено от пълнолуние, е друга констатация от проучване.

Децата спят с 1% по-малко по време на пълнолуние и хората се събуждат по-често през нощите, когато луната е пълна, намалявайки общия сън с 25 минути, е заключение на трето. 

Хората имат по-ниско качество на съня по време на пълнолуние, както и че средно спят 20 минути по-малко, отнема им пет допълнителни минути, за да заспят, и имат 30% по-кратък дълбок сън по време на пълнолуние, също се намира при проучвания.

Учените не са съвсем сигурни защо Луната може да повлияе на съня. Светлината от пълнолунието може да повлияе на вътрешния часовник на тялото и производството на мелатонин, хормон, който стимулира съня. Едно от възможните обяснения е, че хората може да са еволюирали социално, за да се възползват от естествената светлина, произведена от пълнолуние.

Данните обаче показват, че хората спят по-зле по време на пълнолуние, дори когато са в тъмна стая, така че въздействието на пълнолунието надхвърля просто излагането на светлина. Пълнолунието може да повлияе на земното магнитно поле или гравитационното привличане, но връзките между тези фактори и съня не са проучени.

Въпреки че проучванията върху лунния цикъл и съня са се подобрили, има нужда да разберем по-добре как фазите на Луната влияят на други области на здравето. Някои доклади показват, че епизодите на психични заболявания и на насилие могат да се увеличат по време на пълнолуние. Независимо от лунния цикъл, фокусирането върху добрата хигиена на съня може да помогне за постигането на по-добър сън през нощта.

Източник: Puls.bg