Ядките са изключително ценни за нашето меню. Подходящи за прехапване или дори понякога като заместител на някоя ядене в офиса в забързаното ни ежедневие.  Можем и съвсем да улесним приемането им като си купим буркан с тахан и добавяме по някоя лъжица в закуската ни. Така може да заместим и някои от по-вредните подсладители, тъй като в повечето случаи таханът придава сладост, като дори се ползва при десерти.

Днес ще ви представим ползите от таханът от кайсиеви ядки.

Те са богати на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и йод. Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек.

В тялото ни, каротеноидите действат като мощни антиоксиданти, главен участник в борбата със свободните радикали, освободени в следствие на слънчевата светлина и много други фактори от околната среда. Свободните радикали причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана и клетъчното ДНК. Тъй като свободните радикали са един основните причинители на стареенето /и не само на стареенето, а и на дегенеративните заболявания/, каратеноидите са особено важни при поддържането на човешкото здраве, както и за здравата ни имунна система.