Ако редовно попадате в стресови ситуации, не си доспивате и се чувствате уморени, появата на тъмни кръгове под очите е неизбежна. Освен това и годините си оказват своето влияние.

Ако си мислете обаче, че само това са причините лицето ви да има помръкнал вид, а кожата под очите ви да е сивкава, жестоко се лъжете. Виновниците за тъмните кръгове може да са съвсем различни.

Ген

Не бързайте да обвините родителите си. Всъщност дерматолозите обясняват, че хората от средиземноморски и източноевропейски произход по принцип са с по-тъмна кожа, и по-висока концентрация на меланин в нея. Което важи и за зоната под очите. Какво да направите? Ползвайте коректор в розово-прасковен нюанс.



Отлагането на алармата 

Разбира се, че мразите алармата сутрин. Само че с натискането на snooze (опцията алармата да се включи отново след 10 минути) всъщност си вредите почти толкова, колкото и с късното лягане. "Обратно на това, което сте си мислели, тъмните кръгове могат да се появят и при прекалено продължителен сън" пояснява дерматологът д-р Соня Батра. Така оксидираната кръв се задържа в зоната под очите, особено ако имате навика да спите по корем, пише lifestyle.bg

Лоша диета

Пушите, забравяте да пиете вода и залагате на нездравословни храни? Не очаквайте кожата ви да е перфектна, какъвто и коректор да ползвате. Вместо това променете някои дребни навици - наложете си да пиете повече вода и приемайте повече храни, богати на витамин К. Такива са краставиците, гроздето, патладжаните и зрелият боб. Те укрепват стените на кръвоносните съдове.

Автомобилът ви

Мислите, че ще ви съветваме да се движите повече пеша? И това би помогнало, но тук става дума за друго. Тапицерията и подът на автомобилът ви задържат микроби, полени, акари и всякакви гадинки, които могат да предизвикат алергия. Старайте се да ги поддържате чисти, а ако ви предстои купуване на нова кола, изберете такава с кожена тапицерия.

Настинка и хронични заболявания

Ако носът ви е запушен, не се учудвайте на кръговете под очите. Недоспиването и общото възпаление на организмът ви са причина за неприятният страничен ефект. Ако пък приемате определени медикаменти, като например такива за високо кръвно, състоянието на кожата под очите ви отново ще страда. Хапчетата трябва да стимулират кръвния поток и да разширят кръвоносните съдове. А от това следва подпухване, което е най-видимо в зоната под очите.