Повишеното кръвно налягане през 30-те години от живота на човек е свързано с влошено мозъчно здраве на възраст около 75 години, особено при мъжете, установи проучване на специалисти от Калифорнийския университет, Дейвис, цитирано от „МедикълЕкспрес”.

В изследването, чиито резултати бяха публикувани от изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open, се сравняват изображения от ядрено-магнитен резонанс на мозъците на възрастни хора, които са страдали от високо кръвно налягане, когато са били на между 30 г. и 40 г. с образна диагностика на пенсионери, които не са страдали от хипертония на младини.

Авторите на изследването установяват, че в групата с високо кръвно налягане се наблюдава значително по-малко мозъчен обем и влошено качество на бялото мозъчно вещество, които се свързва с деменция.

Проучването показва също, че отрицателните промени в някои части на мозъка като намален обем на сивото вещество и на фронталния кортекс, са по-силно изразени при мъжете. Според експертите разликите в пораженията върху мозъка вероятно са свързани със защитните функции на естрогена преди настъпването на менопауза при жените, предаде БТА.

„Възможностите за лечение на деменция са изключително ограничени, затова идентифицирането на рисковете и на защитните фактори в течение на целия живот е от ключово значение за ограничаване на бремето на заболяването”, каза ръководителят на изследването Кристен Джордж, асистент във факултета по науки за общественото здраве в Калифорнийския университет, Дейвис.