Международна група учени откри, че вярата в свръхестественото, в това число и в нечисти сили, е свързана с разпространението на инфекциозни заболявания, пише изданието „Science Alert”, цитирано от БГНЕС.

Разпространението на епидемии, включително и от чума, са съдействали за набирането на популярност на така наречения морален витализъм – вярата, че здравето на човека зависи от силата на доброто и злото. Поведението на човек, убеден в съществуването на свръхестествени сили, може да намали риска от заболявания, което укрепва вярата.

В проучването са участвали около 3100 студенти от 28 държави. Оказало се, че колкото поразпространени в даден регион са заболявания като малария, тиф и треска денга, толкова по-голяма е вероятността жителите му да вярват в магии, уроки или дявола. Моралният витализъм се оказва не просто суеверие, а функционално поведение, което дава предимство при адаптация.

Наскоро психологът Нил Дагнал от университета в Манчестър обясни три причини за вярата в духове. Според учения, човек може да обяснява наблюдаваните от него явления с помощта на мистически убеждения. Свръхестественият опит може да бъде предизвикан от въздействащите върху мозъка електромагнитни полета или отравяне с токсични съединения.