Вяли темпове на ваксинация срещу Омикрон при децата се отчитат в Пловдив. Това коментира епидемиологът д-р Христиана Бацелова. По думите ѝ не бива да се подценяват новия по-лек вариант, които циркулира в момента, а най-добрият начин за предпазване се явява имунизацията.

Повече по темата, вижте в интервюто ѝ пред TrafficNews:

–Д-р Бацелова, при кого прилагате новия препарат на Commirnaty и как протича на този етап ваксинацията при по-малките пациенти в Пловдив?

–Новата адаптирана ваксина срещу Covid-19 може да се прилага за всички възрасти, включително 6-месечни бебета. Колко дози ще се приложат зависи дали детето доказано е преболедувало респираторното заболяване. Ако е доказано – тогава няма нужда от повече от една доза. В случай че няма доказателства за това, че някога е боледувало от Covid, се поставят три дози с интервал от 3 седмици между първите две дози и 8 седмици между втора и трета.

При деца над 5 години и възрастни е необходима само 1 доза от адаптираната ваксина. Разликата се дължи на това, че при тези две групи вероятността да са имало контакт с вируса е много по-голяма, следователно не е необходимо да се прилагат повече дози.

–След справка в РЗИ-Пловдив се оказа, че едва 5 деца са се ваксинирали от началото на кампанията до сега. На какво се дължи този слаб интерес?

–Ние в УМБАЛ „Свети Георги“ имаме друга статистика. За възрастовата група 6 месеца–4 години са се имунизирали 10 деца. В групата 5-11 години сме ваксинирали 11 деца. Най-малкият ваксиниран пациент е момиченце на 7 месеца. Неговата майка е лекар, която дори по време на бременността беше приложила доза.

Всъщност на 50% от децата, който съм имунизирала срещу Covid-19, родителите им са с медицинско образование. В тази статистика влизат и моите две деца.

Желанието на родителите е слабо, много слабо. Като лекар бих казала, че не разбирам това. Имаме произведени доказано ефективни ваксини, можем да предпазим децата си от заболяването чрез тях. Няма нищо, което да притеснява научната общност относно безопасността им.

–Това има ли отношение с антиваксърските настроения на част от българите?

–Първо, широко се тиражираше в медиите, че Covid-19 протича леко при децата. Да! При повечето може да протече леко, но има и такива, при които може да се стигне до хоспитализация. Особено ако това са боледуващи от хронични заболявания, обезитас (затлъстяване), бъбречна недостатъчност, белодробни или сърдечни заболявания –  те трябва да бъдат имунизирани, защото за тях рискът от тежко преболедуване и дори фатален изход не е никак малък.

 От друга страна, ние не можем да предвидим какви ще бъдат късните последици от вируса. Аз като епидемиолог, не бих препоръчала нито едно дете да боледува от COVID-19. Особено щом има начин да предотвратим това. 

–Преди дни стана ясно, че щам на Омикрон, който СЗО посочи, че следва да се наблюдава, вече циркулира в България. Трябва ли това бъде обект на притеснение в гражданите?

–Няма нищо притеснително. Със сигурност всеки нов подвариант би дошъл в България. Виждаме, че заболяването се превръща в нещо подобно на сезонна инфекция. Вероятно ще ни е необходима ваксинация през всяка следваща година, подобно на тази срещу грипните заболявания.