Химикал в широкоразпространен подсладител има свойства на генотоксичност, открива ново научно изследване.  Резултатите говорят за ефекта на подсладителя сукралоза върху здравето на организма.

Генотоксин се отнася за вещество, което може да причини трайно увреждане върху ДНК или хромозомите. В някои случаи увреждането на ДНК може да доведе до мутации, които могат да са зловредни за организма. Такива мутации нерядко се предават през поколенията. Някои от мутациите могат да позволят образуване на тумори в организма. Възможно е и да има повишен риск от сърдечни, имунни и невродегенеративни заболявания заради мутация от увреждане на ДНК. 

Затова откритието, че в подсладител се съдържа невротоксин буди притеснение. Сукралозата е подсладител, заместител на захарта, който няма никаква калорийна стойност и не носи вредните ефекти на захарта в организма. Проучванията около сукралозата не дават оконкчателен отговор на въпроса „Сукралозата безопасна ли е за употреба?“. Повечето са съгласни, че приемът в умерени количества няма да доведе до отрицателни последствия в организма.

Предишно изследване на учените от университета в Северна Каролина е открило sucralose-6-acetate, или S6A. Това е биологично съединение, което се образува в стомаха след прием на сукралоза и е едно от неколцина. Специалното на S6A е генотоксичността – новото научно изследване, което е най-скорошно открива това свойство в съединението. Още повече, открити са наличия на S6A в самата сукралоза, преди тя да бъде консумирана и метаболизирана.

Според Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) приемът на генотоксични вещества трябва да е ограничен до по-малко от микрограм на ден, за да няма негативни последствия. Само тези микрочастици S6A в сукралозата са по-голямо количество от това.

Увреждането на гените е ясно изразено и в чревната система. Когато тъканите, които оформят стените на червата, са повлияни от сукралоза, те стават пропускливи. Това означава, че „отпадъчните“ материали от организма, които обичайно се превръщат в изпражнения, могат да минат през чревната тъкан и да навлязат в кръвообръщението.

Клетките в чревната система показват и повишена активност в гени, свързани с оксидативен стрес, възпаление и канцерогенност. Отритието дава притеснителен отговор на въпроса „Сукралозата безопасна ли е?“. Доказателствата показват, че в приема на сукралоза се крият големи рискове за здравето. Сюзан Шифман, главен автор на научния труд, препоръчва на всички да избягват продукти, съдържащи сукралоза, пише Puls.bg.