Любовните ласки  без предпазни средства  и със случаен партньор  са най- сигурния път до венеролога. А в края на лятото лекарите специалисти наблюдават ежегодния бум на болести, предавани по полов път.  „Стандартно в края на сезона се наблюдава увеличение на заразите със сифилис, гонорея, херпеси, кандидози и пр.  Мнозина се връщат от морето с нежелани „спомени” и е важно да се вземат мерки навреме, преди инфекцията са се разпространи”  коментира  известният пловдивски венеролог д-р  Стоян Шуманов.

 През последните години, вместо венерология, придоби гражданственост определението полово предавани болести, като наред с класическите венерически заболявания: сифилис, гонорея, мек шанкър, гонококция, ингвинална линфогранулома, венеричен гранулом и редица уретрити – възпаление на уретрата, се включиха нови сексуално предавани болести: хламидиаза, трихомоназа, кандидоза, генитален херпес, микоплазмени инфекции, вирусни хепатити, СПИН и др.

„Полово предаваните болести имат много голямо социално значение, тъй като могат да увредят гениталния апарат на мъжа и жената, те влияят на сексуалния живот и често предизвикват безплодие, което извънредно много се отразява и на раждаемостта. Значителна част от тях увреждат плода и новороденото и увеличават детската смъртност. Всикчо това създава и много големи социални и икономически проблеми” коментира  д-р Шуманов.

Полово предаваните болести имат различни епидемиологични причинители и се характеризират с разнообразна клинична симптоматика, като симптомите първоначално са в  гениталиите и урогениталния тракт. Обединяващото между тях е еднаквия механизъм на предаване и разпространение на инфекцията, сексуалният контакт между партньорите.

„Източникът на инфекцията обикновено е болният човек, но за епидемиологичното разпространение на болестта съществено значение има дълготрайното и често безсимптомно заразоносителство.  Т.е заразеният човек , може да няма симптоми, но в същото време да е приносител на инфекцията” уточнява венерологът.

Както при други инфекциозни болести и при полово предаваните болести, предаването на инфекцията може да се осъществи и по друг начин, като хемотрансфузии, инжекции с контаминирани игли, инвазивни медицински манипулации и други, но те имат ограничено епидемиологично значение за разпространението им.

Честотата на полово предаваните болести и тяхното разпространение в цял свят е относително висока. През последните години се наблюдава тенденция за увеличение честотата на „нови“ сексуално предавани болести – хламидиални и вирусни (папиломни, херпесни, хепатитни и имунодефицитни), в сравнение с класическите венерически болести (сифилис, гонорея и др.), припомня д-р Шуманов.

Усилията на венеролозите да предотвратят разпространението на полово предаваните болести са фокусирани при ранната диагноза на болните, откриване на контактните и лечение на заразените индивиди с развита клинична симптоматика и латентни форми на заболяването.

 Кога е необходимо да се направи изследване за болести, предавани по полов път?

 Изследване за полово предавана инфекция, трябва да си направите когато:

-  Имали сте контакт с непознат партньор без предпазни средства. 

  -Имали сте първи контакт с партньор без предпазни средства.

- Имали сте контакт с партньор, за когото знаете, че има повече от един партньор.

- Имали сте контакт с партньор, за когото знаете, че е инфектиран с полово предавано заболяване.

- Забелязали сте някои от следните нередности при сексуалния си партньор:

- Ранички в областта на гениталиите;

- Брадавички в областта на гениталиите;

- Променена миризма в гениталната област при партньора;

- Бял налеп или течение при партньора.     

 Запомнете, че единствено правилно поставеният презерватив, може да предпази вас и сексуалните ви  партньори от полово предавани инфекции, ХИВ и нежелана бременност, припомня д-р Шуманов. 

 *Д-р Стоян Шуманов  е венеролог, дългогодишен завеждащ на Кожния диспансер в Пловдив.  Занимава се с диагностика и лечение на полово предавани болести – уретрално и бяло течение, уретрити, гонорея (трипер), сифилис (луес), СПИН, кандида, хламидия, микоплазма, бактериална вагиноза, трихомонази, човешки папиломен вирус (HPV), херпес, баланити.   Прави микроскопско и микробиологично изследване на уретрален, цервикален, вагинален, простатен и анален секрет, а също така и тестове за венерически болести – конфиденциално и анонимно.  Извършва пред и след тестово консултиране, а също и клинично насочване.

Телефон за контакти: 0888 254 875