Великобритания са готви да изпробва нов вид лечение срещу Covid-19. На болните ще им бъде преливана кръв от пациенти, които вече са се излекували от вируса.

Националният център по кръводаряване и трансплантация вече е отправил апел към преболедувалите да дарят кръв, за да може да се пристъпи към необходимите изследвания. Първи стъпки в тази насока вече са предприети във 1 500 болници в Щатите, предава ВСС.

Когато човек боледува от даден вирус, включително и Covid-19, организмът му произвежда антитела, които се борят с него. С времето те се натрупват в кръвната плазма. Лекарите се надяват, че именно антителата, произведени от едни, ще помогнат на други да се излекуват. 

"Изследванията ще покажат дали преливането на плазма може да подобри състоянието на пациенти с  Covid-19 и да увеличи шансовете им се възстановяване. Всички клинични изпитания трябва да следват предварително съгласувани процедури. Работим съвместно с правителството и отговорните органи, за да получим необходимите разрешения по възможно най-бързия начин", споделиха от неправителствената организация.