Колко калории съдържа всяка бира и какви са съставките в нея – тази информация вече ще е записана на етикета. Меморандум, според който всеки пивовар ще предоставя тази информация, подписаха браншовите организации от държавите в ЕС на специално събитие в Брюксел. Амбициозните цели, които трябва да бъдат изпълнени до 2022 г., бяха договорени доброволно с Европейската комисия и приети от Общото събрание на Пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност.

На церемонията по подписването еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, заяви: „Искам да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в алкохолния сектор. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“.

Вече четири години членовете на Пивоварите на Европа доброволно изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в съответствие с Регламент 1169/2011. С днешна дата в Европейския съюз две от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 - за съставките. България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация. 

Меморандумът за разбирателство и Brewers' Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране.

Биреният сектор на Стария континент включва над 9500 пивоварни.  

Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 - 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.

В рамките на събитието  генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. През последните пет -шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години.  В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.