Рекордьор на липса на сън е Ранди Гарднър, който на днешна дата е минал 60-те си години. Той е жив и здрав, макар че когато е бил на 17, е престоял буден и без секунда сън в продължение на 264 часа.

Ранди не само е поставил рекорд за лишаване от сън, но и е показал, че поне понякога е възможно да не спите цяла седмица и да не ритнете камбаната преждевременно.

Ето няколко интересни факта, които може би е добре да знаете, ако искате да изследвате дългите полета на безсънието нарочно.

Истината е, че поне досега няма никакви научни доказателства, че може да умрете от липса на сън.

След три ден без сън Гарднър е влязъл в раздразнително настроение и е започнал да губи координация. Малко по малко са били засегнати всичките му сетива, включително и обонянието.

На петия ден е започнал да халюцинира и мозъкът му лека-полека е започнал да изпада в съноподобно състояние. Изследванията на мозъка му са показали, че реално той не е бил напълно буден, както е изглеждало. Всъщност, отделни части от мозъка му са се изключвали за локална невронна "дрямка" от време на време.

И докато това със сигурност не са били приятни преживявания, не е имало основание да се смята, че животът на Гарднър е бил в опасност.

Само една нощ лош сън променя поведението на ДНК-то ниВсе повече хора стоят до късно и не се наспиват