Ако сте ваксинирани срещу SARS-CoV-2, бихте ли искали да знаете ефективността на поставената ваксина спрямо вашата имунна система, как сте реагирали и кой е критерият, по който това бива оценявано?     

Ваксинираните или преболедувалите COVID-19 пациенти, в хода на имунния отговор срещу вируса образува антитела, насочени срещу определени специфични участъци на вируса. Това са специфични имуноглобулинови молекули срещу точно определена структура на SARS-CoV-2 и се наричат вирус-неутрализиращи антитела. Те се появяват в най-високи концентрации средно 10-20 дни след първите симптоми.

Вирус-неутрализиращите антитела се свързват със структура на шиповидния Spike гликопротеин на коронавируса, наречена RBD (рецептор-свързващ домейн). Така антителата не позволяват навлизането на вирусните единици в клетката и последващото й инфектиране. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са "полезните", функционално активни, защитни молекули, предпазващи ви от инфектиране и оценка на хуморалния ви имунитет.

Американската компания GenScript® единствената в света е патентовала и регистрирала уникален продукт- cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody, тест за оценка на вирус-неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма в Американската Агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи за ин витро диагностични медицински изделия.

 

Какво представлява тестът cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test?

cPass™ е кръвен тест, който отчита присъствието на защитните антитела, като ги различава от останалите, които нямат такава стойност. Това е единственият в България FDA-лицензиран тест, който спада към т. нар. ензимно-свързани имунни тестове (ELISA). Този вид тестове са златният стандарт за диагностиката на редица други вирусни и бактериални заболявания. Тестът имитира в лабораторни условия възможността за свързването на вируса към неговия рецептор в човешката клетка, наречен АСЕ-2, и как наличието на антителата, насочени точно срещу RBD в серума на пациента, повлиява това.

Отрицателен резултат (<30%) от теста показва, че пациентът при преболедуване или след ваксинация не е образувал вирус-неутрализиращи антитела и има вероятност да бъде заразен.

Всички лица, които са ваксинирани или са преболедували COVID-19, и при които имунната система се е задействала да образува вирус-неутрализиращи антитела, се очаква да дадат положителен резултат от този тест.

Така може да бъде оценена ефективността на поставената ваксина на индивидуално ниво.

Има ли разлики между cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test и останалите налични на пазара тестове, които измерват антитела, предлагани от лабораториите у нас?

За разлика от другите тестове за антитела, които измерват имуноглобулини от определен клас и работят с антигени от самия вирус, cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тестът използва директно АСЕ-2 молекулата - рецепторът, за който се захваща RBD на SARS-CoV-2. Наличните тестове, които определят IgG или IgM, основно установяват вирус-свързващите антитела, а не функционално ефективните анти-RBD вирус-неутрализиращи антитела.

Необходимо и важно ли е тестването за вирус-неутрализиращи антитела?

Ваксини на различните производители имат различна ефективност и различните индивиди образуват различен по сила и ефективност имунен отговор към ваксините. Определянето на вирус-неутрализиращите антитела е от изключително важно значение и представлява обективен белег за оценката на ефективността на ваксината на индивидуално ниво. Тестът е полезен за оценката на хуморалния имунитет, както след ваксинация (проверете наличието на антителата след 21-вия ден от ваксинирането и изискайте документ от съответната лаборатория, която е оторизирана да извършва теста от списъка по-долу), така също след преболедуване. Вече са в ход изисквания за представянето на официален документ за изградени вирус-неутрализиращи антитела - след ваксинация или след преболедуване като например наскоро публикуван правителствен документ в Австрия.

Търсете тестът на GenScript® в следните лаборатории за провеждането на това изследване.