Ваксината на Pfizer/BioNTech предотвратява и асимпоматично заразяване с COVID-19 с 94%, сочат данни от Израел. Това означава, че препаратът може значително да намали вирусното предаване, съобщи Ройтерс. Последният анализ на израелските данни показва, че ваксината е била 97% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания, тежки заболявания и смърт. Това основно съответства на 95% ефикасност на Pfizer и BioNTech, съобщена от последния етап на клиничното изпитване на ваксината през декември. 

Анализът също така показва реални доказателства за ефективността на ваксината срещу силно заразния британски вариант на COVID-19. Повече от 80% от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били именно от този вариант. 
В Израел има само ограничен брой инфекции, причинени от южноафриканския щам. Поради това няма достатъчно клинични данни учените да оценят ефективността на ваксината срещу него. 
 
Израел е водещ в света по отношение на ваксинацията. Около 55% от неговите девет милиона жители са получили поне една доза от ваксината Pfizer / BioNTech, според данните на Министерството на здравеопазването, а 43% са получили и двете дози. 
 
Според анализа, неваксинираните лица са имали 44 пъти по-голяма вероятност да развият симптоматичен Covid-19 и 29 пъти по-вероятно да умрат от COVID-19 от тези, които са получили ваксината. 
 
 
Министерството на здравеопазването на Израел преди няколко седмици излезе с предварителни данни, че ваксината на Pfizer, разработена съвместно с BioNTech, намалява инфекцията, включително при асимптоматични случаи, с 89,4% и в симптоматични случаи с 93,7%. Това стана ясно от данните, събрани между 17 януари и 6 февруари. Сегашното изследване потвърждава ефективността по отношение на спирането на вирусното разпространение.