Компанията Moderna Inc. обяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 е доказана като 100% ефективна сред тийнейджъри на възраст между 12 и 17 години, като добави, че планира да потърси одобрение в началото на юни от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за нейното прилагане в тази възрастова група, съобщава Ройтерс.

"Ние сме насърчени, че ваксината ни mRNA-1273 е много ефективна за предотвратяване на Covid-19 при юноши. Особено вълнуващо е да се види, че ваксината на Moderna може да предотврати инфекция с SARS-CoV-2 (коронавирусния вирус). Ще представим тези резултати на FDA на САЩ и регулаторите в световен мащаб в началото на юни и ще поискаме разрешение за нейното прилагане сред тийнейджъри на възраст 12-17 години. Ние продължаваме да се ангажираме да помогнем за прекратяване на пандемията от Covid-19", заяви главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел.

Американската компания добави, че по време на изпитването на ваксина сред юноши не са установени значителни опасения за безопасността.

Ваксината на Moderna е втората, който може да получи одобрение за прилагане на тийнейджири от здравния орган на Съединените щати, след като тази на компаниите Pfizer/BioNTech вече беше разрешен за спешна употреба сред деца.

Подобно решение ще даде възможността за използването на втора коронавирусна за деца в училищна възраст към месец юли.

Повечето деца с Covid-19 развиват само леки или никакви симптоми. И все пак децата остават в риск да се разболеят сериозно и могат да разпространят вируса. Широкото ваксиниране на деца от 12 до 18 години може да позволи на американските училища и летни лагери да отпуснат изискването за носен на маски, както и на мерките за социално дистанциране.

Ваксините на Moderna и Johnson & Johnson в момента са разрешени в САЩ за хората над 18 годишна възраст, докато ваксината на Pfizer/BioNTech по рано този месец получи разрешение и за децата на възраст от 12-15 години.