Дозата лекарство срещу коронавирус може да не осигури пълен имунитет срещу болестта, предупреди ръководителят на британската работна група за ваксини.

Кейт Бингъм заяви пред депутатите, че е уверена, че до началото на 2021 г. светът ще има някаква форма на ваксина срещу Covid-19.

Тя обаче каза, че е по-вероятно ваксината само да намали тежестта на симптомите.

Г-жа Бингам предупреди, че дозата може да бъде толкова слаба, че възрастните хора трябва да приемат две дози, за да се справят в борбата с болестта.

Ваксината срещу Covid-19 е обявена за бързо коригиране на пандемията и може да сложи край на мерките за социално дистанциране, прилагани по целия свят.

MMR например почти гарантира, че ваксиниралия се никога няма да получи морбили, паротит и рубеола.

Но според специалистите, ваксините срещу Covid-19 може да приличат на тези, които предпазват от грип - намалявайки риска от поява на тежки симптоми в случай на инфекция.

Госпожа Бингам каза на Комитета по наука и технологии на Камарата на общините: „Аз съм сравнително оптимистично настроена, че ще намерим ваксина, която ще може да лекува населението. Предпочитанието е… пълна ваксина за стерилизиране, което означава, че няма да можете да се заразите, или по същество просто ще отстранява симптомите, така че да бъде намалена смъртността. Много бихме искали да стигнем до стерилизираща ваксина, така че хората да бъдат предпазени от заразяване. Но в близко бъдеще може просто да се наложи да се задоволим с ваксина, която намалява тежестта на заболяването и аз мисля, че ще го постигнем.