Хапче за ваксинация срещу COVID е новият проект, по който стокхомски учени работят. Стартираща компания за имунологични изследвания в шведската столица е разработила ваксина със сух прах срещу вируса, превзел света.

Те използват произведени Covid-19 вирусни протеини (за разлика от Pfizer, Moderna и Astra Zeneca, които използват РНК или ДНК, които кодират тези протеини). Това ги прави издръжливи на температури до 40 °C.

 „Промяната на играта е, че бихте могли да разпространявате прахообразната ваксина изключително лесно без студената верига и осигуряване на и тя може да се прилага без нужда от доставчици на здравни услуги“, казва Ола Уинквист, професор по имунология в Каролинския институт, един от водещите медицински университети в Швеция.

В момента компанията тества ваксините си върху африканския и британския вариант на Covid-19, пише ВВС. Оттам смятат, че препаратът им може да се окаже особено полезен за ускоряване на пускането на ваксини в Африка, където в момента няма ваксини, произведени в страната, а по-топлият климат и ограничените доставки на електроенергия доведоха до големи предизвикателства, когато става въпрос за съхранение и доставка на ваксини Covid-19.

Все още обаче няма доказателства, че ваксината на хапче ще може да предложи същото ниво на защита като настоящия списък с ваксини, одобрен от СЗО. Досега тя е тествана само върху мишки, въпреки че компаниите, разработващи проекта, са събрали достатъчно финансиране, за да започнат проучвания върху хора през следващите два месеца.

Но вече има оптимизъм в медицинската общност, че ако прахообразни ваксини като тази се окажат успешни, те биха могли да революционизират глобалния отговор на пандемията на коронавируса, както и да улеснят съхраняването и разпространението на ваксини за други заболявания.

Основата, по която се работи,  е тестване на технология, предназначена да изсушава течни ваксини по начин, който не ограничава тяхната ефективност, за да ги капсулова в хапче.  Прахът за ваксина се смесва със стерилен воден разтвор непосредствено преди имунизацията и след това се инжектира с помощта на флакони и игли.

Технологията обаче "се отваря за различни други видове администриране" от назални спрейове до хапчета, казва нейният главен изпълнителен директор Göran Conradsson и добавя, че затова са необходими много научни изпитания и разработки.