Микроскопичното видео на човешката имунна система в действие разкрива как телата ни издуват малки дупки в чужди бактерии, докато оставят нашите клетки непокътнати.

Видеото и проучването, предлага най-ясната представа за механизмите на човешката имунна система, атакуваща бактериите. Видеото показва дупки тесни само с 10 нанометра - колкото една вълна от ултравиолетова светлина -формиращи се в моделна бактериална клетъчна стена.

За да уловят процеса в действие, изследователите проникват повърхността на лабораторно направената клетъчна стена с ултрафинидна игла, която може да усети обекти в параметри, които микроскопите се борят да изобразят.

Техниката се нарича микроскопия с атомна сила, съобщават от ЦЗПЗ.

Видеото, заснетo в малки течни камери в лаборатория, показва, че атаката на имунната система, която убива нахлуващи бактерии, изглежда подминава човешките клетки. 

Протеин от "мембранния комплекс" на имунната система (MAC) прониква през външната мембрана на чуждата клетка. След това процесът за кратко спира- преди още 17 от протеина да скочат в дупката. Това е фатално за бактериите, но изследователите твърдят, че паузата позволява на съседните човешки клетки да се защитават.