Предстои учредяване на Балканска медицинска лига. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“. Форумът се провежда в Сандански и е организиран от Столичната колегия на Българския лекарки съюз. В конференцията участва вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на лекарските организации на Сърбия, Гърция, Турция, България и др.

В медицинската лига ще се включат представители на медицинските съсловия на Гърция, Сърбия, Турция и България. Учредяването ще бъде в София, през март следващата година, а целта на създаването ѝ е обмен на кадри между тези държави.  

Трябва да се дадат права на Етичната комисия на Българския лекарски съюз, за да може съсловната организация да се самоконтролира. В момента Етичната комисия разглежда различни случаи, но не може да регулира механизма, а когато ние се самоконтролираме, ще бъде добре и за пациентите, допълни министър Меджидиев.

"Изключително важно е политическите партии да се съберат, да намерят консенсус и колкото е възможно по-бързо да се създаде парламент, защото в нашата сфера има не един законопроект, който трябва да се внесе", добави Асен Меджидиев. Служебният кабинет отдели 10 милиона лева да помогне на спешна помощ, за да може колегите да достигнат нормални, достойни нива на заплащане, припомни той. При всяко даване на по-високи заплати трябва да има устойчивост, допълни Меджидиев.