Нови данни от изследвания показват, че в света е възможна вълна от мозъчни заболявания, причинени от коронавирусната инфекция. Това съобщават учени от University College London (UCL), една от най-престижните британски академични институции.

Проучването описва 43 случая, при които пациенти, заразени с коронавирус, претърпяват временна мозъчна дисфункция, инсулт и други сериозни наранявания.

По-рано, за възможен отрицателен ефект от коронавируса върху мозъка, се съобщава от New England Journal of Medicine, едно от водещите медицински списания. В тази връзка някои учени припомнят епидемията от летаргичен енцефалит от 1915-1925 г., която би могла да е резултат от грипа.

Учените се опасяват, че милиони хора, които се разболяват от коронавирус, след една година може да бъдат диагностицирани с отслабване на когнитивните функции на мозъка, което ще се отрази върху способността им да се занимават с ежедневни дейности.

Освен това има все повече доказателства, че коронавирусът може да засегне не само белите дробове, но и панкреаса, сърцето, черния дроб, бъбреците и други органи.