Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего предлагат да се използват стандартни глюкомери за диагностика на коронавирус. По време на клинични изпитвания устройството е открило вируса SARS-CoV-2 в слюнката на пациента за един час със 100% чувствителност и също така точно е разграничило заразените проби от нецелеви антигени.

Ако пациентът е болен, устройството показва нивото на захарта, което е пряко свързано с концентрацията на вирусен протеин в слюнката. Експертите уверяват, че такъв тест има сто процента точност и може да се използва у дома. Освен това самата технология е приложима за диагностика на други заболявания, пише Известия.

Тъй като глюкомерите са лесни за използване и се считат за най-разпространеният диагностичен инструмент по света, учените решиха да ги използват. Освен това много устройства се свързват със смартфони, което прави възможно интегрирането им с приложения за проследяване на контакти за доставчици на здравни услуги и електронни бази данни за здравеопазването.

Такава система ще осигури евтина и бърза диагностика за широкомащабен разпределен скрининг на коронавирус, заключиха разработчиците от Сан Диего.

Междувременно в света започна ново глобално проучване, което изследва факторите, които влияят върху честотата и тежестта на COVID-19. В него участват и руски експерти - група учени от университета Сеченов. Изминаха девет месеца от началото на пандемията, но много от моделите на нейното развитие все още не са ясни. Например, защо делът на тежките случаи е толкова различен в отделните държави? Задачата на изследователите във всяка държава е да организират събирането на данни и да анализират резултатите.