Учени създадоха ваксина срещу рак на белия дроб, която може да предотврати до 90% от случаите

Експертите определиха това като „решаващ момент" в борбата срещу опустошителното заболяване

23.03.2024 16:01 2003 0
Учени създадоха ваксина срещу рак на белия дроб, която може да предотврати до 90% от случаите

„Новаторска“ ваксина срещу рак на белия дроб може да предотвратяване до 90% от случаите, сочат проучванията, съобщава „Мейл онлайн“.

Инжекцията, която ще се поставя на хората с най-висок риск от развитие на болестта, ще обучи имунната система да открива и атакува ранните признаци на болестта. Експертите определиха това като „решаващ момент“ в борбата срещу опустошителното заболяване, което всяка година само във Великобритания засяга близо 50 000 души.

Новата ваксина е наречена LungVax и е съвместна разработка на учени от Оксфордския университет, Института „Франсис Крик“ и Университетския колеж в Лондон, пише БТА.

Клетките на рака на белия дроб изглеждат различно от нормалните клетки, тъй като имат протеини с „червен флаг“, наречени неоантигени. Неоантигените се появяват на повърхността на клетката поради причиняващи рак мутации в ДНК на клетката.

Ваксината LungVax съдържа ДНК, която обучава имунната система да разпознава тези неоантигени върху анормалните белодробни клетки. След това тя активира имунната система да убие тези клетки и да спре рака на белия дроб.

Професор Тим Ейлиът, който е водещ изследовател в Оксфордския университет, обясни, че ракът е болест на собственото ни тяло и за имунната система е трудно да направи разлика между нормалното и рака.

„Да накараме имунната система да разпознае и атакува рака е едно от най-големите предизвикателства в съвременните изследвания на болестта. Това изследване може да осигури готова ваксина, базирана на технологията за ваксини на Оксфорд, която се доказа при COVID пандемията. Ако успеем да повторим успеха, постигнат при изпитанията по време на пандемията, бихме могли да спасим живота на десетки хиляди хора всяка година само във Великобритания“, казва ученият.

юИзследователите са получили 1,7 милиона лири от Cancer Research UK и CRIS Cancer Foundation. Екипът ще получи допълнително финансиране за проучването през следващите 2 години, за да подпомогне лабораторните изследвания и първоначалното производство на 3000 дози от ваксината в Оксфордския клиничен център за биопроизводство.

Ако ваксината бъде успешна, тя ще премине директно към клинични изпитвания, в които ще бъдат включени хората с най-голям риск от заболяване, като например настоящи и бивши пушачи.

По-малко от 10% от хората с рак на белия дроб преживяват заболяването си 10 или повече години.

„Въз основа на нашите компютърни модели и предишни изследвания смятаме, че ваксината може да обхване около 90% от всички случаи на рак на белия дроб, а това финансиране ще ни позволи да направим първите важни стъпки към изпитвания върху пациенти“, заяви Професор Мариам Джамал-Ханджани от Университетския колеж в Лондон и Института „Франсис Крик“.

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб.

Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата.

 

 

Изпрати новина