Учени от университета в Пенсилвания и биотехнологичната фирма Regeneron изследват дали технологията, разработена за генна терапия, може да се използва за направата на спрей за нос, който ще предотврати инфекцията с новия коронавирус.

Идеята е да се използва отслабен вирус, който да пренесе генетични инструкции до клетките в носа и гърлото, които от своя страна да създадат мощни антитела, за да спрат SARS-CoV-2 да нахлуе в нашите тела.

„Предимството на нашия подход е, че не ви е необходима силна имунна система, за да бъде това ефективно“, каза Джеймс Уилсън, професор по медицина в Пен, който ръководи проекта, пред Франс прес.

Понастоящем технологията се тества върху животни и Уилсън вярва, че ако бъде успешна, тя може да осигури на хората около шест месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа. 

Уилсън е пионер в генната терапия - доставя генетичния код в клетките на пациента, за да коригира дефекти и да лекува заболявания.

Неговият изследователски екип откри, че групата вируси, свързани с Adeno Virus (AAV), които заразяват както хората, така и други примати, могат да бъдат проектирани да транспортират здрава ДНК в клетките.

Този подход доведе през 2019 г. до одобрението на Zolgensma, първото лекарство за лечение на гръбначно-мускулна атрофия и днес AAV се изследват за още десетки възможни приложения.

През февруари правителството на САЩ се свърза с Уилсън, за да види дали той и неговата лаборатория могат да използват технологията срещу Covid-19.

Но едва когато Регенерон разработи две обещаващи лабораторни антитела срещу коронавируса, които се свързват с повърхностния протеин на патогена и го спират да нахлува в нашите клетки, екипът му може да продължи напред.

Антителата на Regeneron сами по себе си са в клинични тестове, но са получили спешно одобрение за пациенти с лека или умерена форма на Covid-19, които са изложени на висок риск от тежко заболяване - и са били използвани наскоро за лечение на президента Доналд Тръмп.

Изследователите се надяват, че назалният спрей може да бъде впръскан през ноздрите, да влезе в носните епителни клетки и да парира производство на протеини, така че да произвеждат антитела на Regeneron.

Обикновено само имунните клетки създават антитела, което прави новата идея особено иновативен подход.

Тъй като коронавирусът навлиза в белите дробове през носния проход, спреят може да спре инфекцията да се развие

Нещо повече, AAVs причиняват само лек имунен отговор, така че страничните ефекти могат да бъдат по-малко тежки в сравнение при тези от ваксините, които работят, като обучават имунната система да разпознава ключовия протеин на вируса.

Пен и Регенерон се надяват да завършат проучванията си върху животни до януари, преди да кандидатстват в Администрацията по храните и лекарствата, за да започнат опити с хора.