Текущо проучване сред държавни болници в Сингапур  допринася за международните усилия за по-добро разбиране на инфекцията от Covid-19. То изследва дали  инфекцията или антителата могат да бъдат прехвърлени по време на бременност и дали това предлага ефективна защита срещу вируса у новородените.

Световната здравна организация казва, че  някои бременни жени са изправени пред повишен риск от развитие на COVID-19, но все още не е известно дали заразена жена може да предаде вируса на плода или бебето си.

Последният случай, който придоби голяма популярност, е сингапурската родилка, която била заразена с коронавирус през март. По това време тя вече била бременна, пише местния вестник Straits Times. Лекарите изследвали, че нейният син се появил на този свят с антитела срещу вируса, но без инфекция.

Пол Тамбиа, водещ експерт по инфекциозни болести в Сингапур, коментира случая на родилката и заяви, че е обнадеждаващо, че антитела присъстват в бебето. Те са налични в организма му дори месеци след инфекцията на майката.

„В световен мащаб има милиони заразени хора, включително вероятно хиляди бременни жени, с много малко доказателства за инфекции при малки бебета. Това предполага, че може да има известна защита от антитела, предадени от организма на майката“, каза Тамбиа, президент на Азиатско-тихоокеанското общество по клинична микробиология и инфекции.

От Национална университетска болница,  друга ангажирана с изследването болница, заявиха, че изследването разглежда ефектите на COVID-19 върху бременни жени, техния плод и резултати след раждането.

 „Все още не е известно дали наличието на антитела при новородено бебе осигурява степен на защита срещу инфекция с COVID-19. Още по-малко продължителността на защитата“, казава Тан Хак Кун, председател на АГ отделението в болница KK. Здравното заведение  участва в изследването на заразени бременни жени в Сингапур.

Китайски лекари още през октомври пък споменаваха за  открити антитела срещу COVID-19 при бебета, родени от жени с коронавирусна болест. Те обаче с течение на времето намалявали, съобщава статия, публикувана в списание Emerging Infectious Diseases.

Други проучвания показват, че антителата срещу COVID-19 могат да се предават чрез кърмене. Тан Хак Кун говори за доказателства за предаването им и през плацентата.