Вече в няколко страни, сред които и България, спряха употребата на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, след като имаше установени случаи на тромбоза (кръвни съсиреци) през следващите дни и седмици след ваксинирането с препарата. Но колко разпространени са тези инциденти и има ли повод за притеснение? 

Преобладаващото мнение сред учените е, че няма категорична връзка между кръвните съсиреци и ваксината на AstraZeneca. 

Предисторията:  

Преглед на норвежката агенция за лекарства показа четири нови случая на "сериозно съсирване на кръвта при възрастни". 

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че един човек в Австрия е приет в болница с белодробна емболия, след запушване в артериите на белите дробове. Те са починали 10 дни след като са били ваксинирани. В Дания се съобщава за още една смърт, свързана с кръвен съсирек. 

Смята се също, че 50-годишен мъж е починал в Италия от дълбока венозна тромбоза и има непотвърден доклад за нова смърт в страната. EMA подчерта, че "понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния". Според техните проучвания  ползите от дозата продължават да надвишават рисковете.  

Извършва се преглед на всеки докладван инцидент и регулаторът казва, че от почти пет милиона души, получили ваксината в цяла Европа - има само 30 съобщения за образуване на кръвни съсиреци. 

Какво казват учените? 

Преобладаващото научно мнение е, че няма сигурна връзка между кръвните съсиреци и ваксината на AstraZeneca.  Независимо от ваксинацията, кръвните съсиреци са доста често срещани. Предвид огромния брой хора, които получават игла, тези инциденти могат да бъдат случайни.   

Професор Стивън Евънс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина каза: 

 „Проблемът със спонтанните съобщения за предполагаеми нежелани реакции на ваксина е огромната трудност при разграничаването на причинен ефект от съвпадение. Това е особено вярно, когато знаем, че болестта COVID-19 е много силно свързана със съсирването на кръвта и има стотици, ако не и хиляди смъртни случаи, причинени от съсирването на кръвта в резултат на болестта COVID-19".  

Какво казва AstraZeneca? 

От AstraZeneca съобщават, че ваксината им успешно  е финализирала преглед, изследващ колко безопасна е. Въз основа на данни, обхващащи 17-те милиона души, които са били ваксинирани в Европейски съюз и Великобритания. 

„Внимателният преглед на всички налични данни за безопасност на повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Обединеното кралство с ваксина AstraZeneca, не показва доказателства за повишен риск от белодробна емболия, тромбоза или тромбоцитопения, във всяка определена възрастова група, пол, партида или във всяка конкретна държава", добавя в изявлението си компанията. 

Данните на компанията показват, че досега е имало 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия, като ръководителите подчертават, че това е съпоставимо с процентите, наблюдавани сред други лицензирани ваксини.