Новият щам на коронавирус, идентифициран за първи път в Англия, е по-заразен, но не по-опасен от първия, установиха две нови проучвания, базирани в Обединеното кралство. Докладите, публикувани във вторник в The Lancet Infectious Diseases and The Lancet Public Health, не откриват доказателства, че той е довел до по-тежки симптоми, повишена смъртност или е удължаване на периода на боледуване.

Вариантът, известен като B.1.1.7, беше идентифициран в Кент в югоизточната част на Англия миналия септември и стана широко разпространен в края на годината. Той е свързван с огромния скок в случаите на COVID-19, регистрирани във Великобритания през януари и сега е открит в повече от 100 други страни по света, включително България.

Констатациите от двете проучвания обхващат периода от септември до декември 2020 г. Авторите подчертават необходимостта от текущи изследвания на новите варианти на COVID-19, както и когато се появят.

Инфекциите с британския щам са по-високи при младите хора и етническите малцинства.

Първият доклад е проучване за секвениране с цял геном, включващо пациенти с COVID-19, приети в лондонската болница UCL London и Университетската болница North Middlesex между 9 ноември и 20 декември 2020 г.

Авторите сравняват тежестта на заболяването при 143 души с оригиналния вариант и 198 заразени с B.1.1.7 и изчисляват вирусно натоварване: количеството на вируса в кръвта на заразеното лице. Учените не открили доказателства за връзка между варианта на Кент и по-лошите симптоми. Общо 36% от B.1.1.7. пациентите са се разболели тежко или са починали в сравнение с 38% от тези с щам, различен от B.1.1.7.

Те открили, че хората, заразени с варианта, са по-млади, като 55% от заразените са на възраст под 60 години са.  В сравнение с 40% в другите изследвани. Инфекциите с варианта също се срещат по-често в групи от етнически малцинства, като представляват 50% от случаите в сравнение с 29% за щамове, различни от B.1.1.7.

Авторите на изследванито установяват, че щамът B.1.1.7 вероятно е по-заразен. Пробите, събрани чрез PCR тестове от пациенти, заразени с варианта, показват по-големи количества вирус в носа и гърлото им.

Няма данни за различни симптоми или честота на реинфекция.

Не се откриват доказателства, че степента на реинфекция - делът на хората, които са имали положителни тестове за коронавирус преди 1 октомври 2020 г. и са положителни отново повече от 90 дни по-късно - е бил повлиян от варианта на Кент.

„Успокояващо е, че нашите открития показват, че въпреки че се разпространява по-лесно, вариантът не променя вида или продължителността на изпитваните симптоми и ние вярваме, че съществуващите ваксини и мерките за обществено здраве вероятно ще останат ефективни срещу него.“

Настоящият скок на инфекциите с COVID-19 в цяла Европа е широко свързан с варианта на Кент. Досега той е открит в 27 европейски държави и част от които се смятат за особено тежко засегнати от новия щам.