Дейността на организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София е разкрита чрез служител на МВР. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на прокуратурата и ГДБОП. В престъпната група участвали трима столични лекари.

Служител на МВР, който се е представил за клиент на организираната престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, минал е през цялата верига на незаконната услуга и е платил исканите суми, осигурени от МВР, е разкрил дейността на престъпната група, обясни заместник главният прокурор Иван Гешев: "Този служител на МВР е платил капаро, крайна сума и е получил решение на ТЕЛК, че е с 50 процента нетрудоспособност, но той е здрав".

Гешев добави, че по този начин е разкрита дейността на организираната престъпна група от трима лекари и посредник, като от ГДБОП са установени данни за над 100 случая за издадени фалшиви ТЕЛК решения от групата в София.

Настоящето досъдебно производство е образувано с постановление на прокурор при Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. То е образувано по повод на сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София. Групата е създадена за извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с придобиването на степен на инвалидност от ТЕЛК комисиите, каза говорителят на СП Сийка Милева.

Тя уточни, че в групата са трима лекари, двама от тях са председатели на ТЕЛК комисии - едната е в 28-омо ДКЦ, а другата е във Втора многопрофилна болница за активно лечение в София. Третият лекар е психиатър и е управител на медицински център.

Основната роля в престъпната дейност е имал посредникът между лекарите и хората, които са желаели да се снабдят с фалшиви решения от ТЕЛК. "Това е лице от български произход, осъждан е и е криминално проявен. Легално той се занимава с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар", обясни Милева, цитирана от Дарик.