Всеки организъм е различен. Ето защо е най-добре да изберете сами своя начин на хранене, тъй като понякога дори диетите, които са полезни и здравословни, може просто да не ви подхождат.

Как да разпознаете, че трябва да промените начина си на хранене?

Не се чувствате добре

Нямате достатъчно енергия, имате проблеми с храносмилането, имате внезапни промени в настроението и ви е трудно да се концентрирате - това са признаци, че трябва да промените диетата си.

Често не сме наясно, че храната влияе на настроението и нивата ни на енергия. Ако сте забелязали, че не се чувствате добре и нямате причина да бъдете тъжни или нервни, трябва да знаете, че това е от храната, която сте яли през деня.

Най-добре си водете диетичен дневник и след това се консултирайте с диетолог, за да анализирате навиците си.

Постоянно мислите за храна

Нормално е да мислите за храна, ако сте на диета, но ако това се случва непрекъснато и продължава дълго - нещо не е наред. 

Ако непрекъснато мислите какво да ядете - ще бъдете стресирани, но и ще сте нервни, докато се храните.

Изпитвате безпокойство, когато ядете нещо с високо съдържание на калории

Вярно е, че трябва да се храним здравословно, за да имаме енергия и добър имунитет, но храната е много повече от това. Трябва да ядете и да се наслаждавате на храната със семейството си, а не да се тревожите, докато ядете някаква храна, която не е в менюто ви.

Това е знак, че трябва да направите диетични промени. Така че не се притеснявайте, когато ядете парче торта или парче пица. Не лишавайте организма от удоволствие, но все пак не прекалявайте със сладките храни.