Практикуването на йога три пъти седмично може да помогне за ограничаване на симптомите на неприятната и болезнена мигрена. Редовните минути на постелката за йога наистина могат да направят чудеса за страдащите и да се подпомогне лечението на хроничното заболяване, установиха индийски учени.

Ново проучване в областта на неврологията, което „стъпва“ и на редица изследвания в миналото, категорично сочи, че йога може да намали честотата, продължителността и болката от мигрена. „Само около половината от хората, които приемат лекарства за мигрена, изпитват облекчение“, отбеляза авторът на изследването д-р Рохит Бхатия от All India Institute of Medical Sciences.

Д-р Бхатия оценява 114 души на възраст между 18 и 50 години, като всеки от тях е имал епизодична мигрена, която се определя като 4 до 14 главоболия на месец. Хората са били разпределени на случаен принцип в две групи – в първата са тези само на лекарствена терапия, а във втората – пациентите, които приемат медикаменти, но и практикуват йога 3 пъти седмично.

И на двете групи са предоставени подходящи лекарства и консултации относно промените в начина на живот, като например достатъчно сън, упражнения и хранене. Йога групата е практикувала по 1 час, 3 пъти в седмицата в продължение на 1 месец. Практиката е включвала дихателни упражнения, медитация и йога пози. След първия месец, хората са продължили практиките у дома по 5 дни в седмицата в продължение на допълнителни 2 месеца.

Всички участници в проучването са записвали цялата информация за своята мигрена, включително продължителността на епизода, тежестта и приетите лекарства.

Резлутатите на йога групата са впечатляващи – те са започнали със средно 9,1 главоболия на месец и са завършили 3-месечния период на проучване с 4,7 главоболия на месец - намаление с 48 процента. Групата, приемаща само лекарства, започва проучването, като отчита 7,7 главоболия на месец и отчита 6,8 на месец в края на периода на изследването.

След три месеца средният брой хапчета, приети от групата по йога, спада с 47 %, а средното количество хапчета, приети в групата само на лекарства, намалява с около 12% за същото време.

„Нашите резултати показват, че йога може да намали не само болката, но и цената на лечението на мигрена“, обобщи д-р Бхатия. Йога може да промени вегетативната нервна система и така да бъде полезна при редица фактори, които са свързани с мигрената, като сън, физическа функция и качество на живот.