30 души са изследвани до момента у нас за коронавирус и всички те са получили отрицателен резултат. Българите, които се връщат в страната, не трябва да се изследват за новия коронавурус, ако са здрави и нямат симптоми като висока температура.

„Три са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19. Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, обясни в ефира на Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Освен това, всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. На тях задължително ще им бъде издаден болничен за карантина.

„Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е д-р Гергана Николова. По думите й, вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система.

Междувременно стана ясно, че термометрите у нас са почти изчерпани в аптеките.

„По складовете вече има недостиг. Маските постепенно също изчезват. Количеството, което доставяме, не е достатъчно. Очакваме пратка от 250 кутии за цяла София, които обаче няма да стигнат. Те могат да бъдат продадени за един ден”, обясни пред Нова телевизия Николай Костов от Българския фармацевтичен съюз.

Последните данни сочат, че заразените с коронавирус са близо 80 000 души. Починалите от него са 2 627, а заразените, които вече са излекувани, са 25 265.

Вирусът е засегнал 36 държави. Най-много жертви има в Китай - загинали са 2593 и в Иран - 12. Следвани от Южна Корея - там са умрели 8 души. В Япония има 146 случая с една жертва и в Сингапур - 89 заразени. Разрастват се и случаите в Италия - 224 заразени с  6 жертви. Цели области в северната част на страната са блокирани. В засегнатите провинции има над 15 000 наши сънародници, а над 300 от тях са под карантина.

От авиокомпания „България ер” съобщиха, че отменят полетите си до и от Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус. Всички пътници по анулираните полети в периода 29 март - 30 април 2020 г. могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса. 

А преди ден Европейският съюз съобщи, че ще отпусне 230 милиона евро за борба с разпространението на заразата.