В последно време руколата става все по-често срещана в домашното готвене и поради лечебните си свойства тя трябва да бъде по-често в менюто ви. Мнозина казват, че руколата лекува, подмладява и помага за загубата на тегло - достатъчно причини, за да я превърнете в любимия си зеленчук.

Листата рукола са изключително богати на витамини, поради което все повече и повече хора я отглеждат. Тя не се нуждае от специални грижи, което е допълнителен плюс. Понася добре високите температури и не изисква прекалено много слънчева светлина - устойчива е на замръзване и минусови температури.

Руколата съдържа високи нива на фолиева киселина и антиоксиданти, като витамини С, К и А, така че успешно се бори със свободните радикали. Пълна е с каротеноиди, както и много други минерали, като калий, манган, желязо и калций, всички те са полезни и необходими елементи в човешката диета.

Руколата лекува много заболявания и се използва най-вече за лечение на сърцето и като противораково средство. Този зеленчук е естествен антибиотик, регулира храносмилането, използва се за лечение на язви, хроничен запек, проблеми с кашлица, настинки, остеопороза и други подобни заболявания.

Полезен е, защото пречиства кръвта, насърчава лечението на чернодробни заболявания и намалява възможността от рак, особено рак на гърдата и белите дробове.

Руколата има и още едно много важно приложение, а това е отслабване и загуба на излишни килограми. Препоръчва се и за диабетици. Благодарение на свойствата си, тя премахва дори най-устойчивите мастни натрупвания по корема.

Редовният прием на рукола подобрява и състоянието на костите и зъбите ви. Също така, с консумацията и можете да подобрите кръвната си картина, да решите проблемите с високото кръвно налягане, захарта и храносмилането.

Руколата се използва в диетата най-често под формата на салата, варена, но също така пресована или като пюре.