Свободните радикали, които провокират развитието на различни заболявания, се образуват в организма по време на храносмилането на храната, както и под въздействието на тютюнев дим, ултравиолетова радиация, замърсен въздух и други фактори.

Голям брой свободни радикали причиняват оксидативен стрес, увреждащ клетките. В резултат на това се развиват метаболитни, сърдечни, невродегенеративни и онкологични заболявания, а също така човек остарява преждевременно.

Свободните радикали могат да бъдат противодействани чрез включване в храната на храни, съдържащи голямо количество антиоксиданти. Последните са в състояние да минимизират оксидативния стрес в клетките.

Храната, която съдържа витамини С и Е, бета-каротин, полифеноли, селен и манган, при редовна употреба помага за намаляване на свободните радикали в организма.

Повечето антиоксиданти се намират в сезонните зеленчуци и плодове, които растат в естествена среда и не се нуждаят от допълнителни добавки, за да узреят.

Лекарите препоръчват редовно да се ядат ягоди (винаги сезонни), портокали, лимони, чушки, киви, добавете растителни масла, семена, спанак, броколи, лук, ядки. За да получите селен, трябва да ядете зърнени храни, гъби, яйца, млечни продукти, риба, манган - бобови растения и тъмен шоколад.