Ако се чувствате уморени, разтревожени и затрупани от нещата, които се случват в живота ви, това означава, че сте стресирани.

Стресът се отразява на цялото ни тяло, понижава имунитета, разрушава съня и обърква храносмилането. Ето защо е толкова важно не само да разберем какво ни стресира, но и да променим хранене си, за да помогнем на ума и тялото ни да се излекуват.

Ето топ 10 витамини, които ще ви помогнат в борбата със стреса:

Витамин С

Когато сте подложени на постоянен стрес, тялото ви използва Витамин С активно, така че трябва да си го набавяте от време на време. Витамин С повишава имунитета, влияе върху процеса на метаболизма и като цяло може да подобри настроението. Ако се чувствате ниско енергийни, не забравяйте да ядете повече портокали и грейпфрут и да пиете повече лимонов чай.

Мелатонин

Стресът често води до безсъние. Независимо дали това е прекъснат сън или невъзможност да заспим дълго време, едно е ясно - имаме проблеми със съня по един или друг начин. По ирония на съдбата, здравият сън е това, което ни помага да се борим със стреса! Мелатонинът е естественият начин на тялото ви да осигури здрав сън и можете да вземете малко повече, ако почувствате, че не получавате достатъчно почивка.

Магнезий

Ако се чувствате тревожни и губите спокойствие доста често - всичко това води до натрупване на стрес в тялото ви. Магнезият е перфектен релаксант, който намалява количеството на хормона ACTH, произведен в тялото ви. Този хормон е отговорен за производството на стрес-индуциращ кортизол и адреналин, които ежедневно нарушават баланса ви. Яжте авокадо, банан, листни зелени и бобови растения, за да увеличите нивата на магнезий.

Глицин

Тази аминокиселина има много успокояващ ефект върху мозъка ни и се използва широко за насърчаване на здравия сън. Идеята е същата като при мелатонина - тялото и умът ви се нуждаят от здравословен сън за борба със стреса.Глицинът върши много добра работа в това, като отпуска мозъка ви и понижава температурата на тялото си, което прави съня ви дълъг и непрекъснат. Можете също така да се сбогувате с дневната сънливост!

Родиола

Тази чудотворна билка, която лесно може да се намери в планините на Азия, е универсално антистресово средство. Тя е нетоксична и абсолютно органична, с естествено образувани компоненти, които помагат на тялото да изгради по-голяма устойчивост на стрес. Проучванията показват, че е от голяма полза за хората, които изпитват синдром на изгаряне и може също да подобри състоянието на хората с хронична умора. Дава бързи резултати - ще се почувствате по-добре само за 1 седмица.

Витамин В комплекс

Витамин В комплекс е комбинация от 8 различни витамини от група В, които укрепват тялото в различни аспекти. Проучванията показват, че витамин B е страхотен за имунитета и метаболизма. Когато приемате комплекс от витамин В, който може да се намери в минерални и витаминни добавки, тялото ви намалява производството на хомоцистеин. Това е аминокиселина, която се свързва не само със стрес и тревожност, но и с деменция и редица други заболявания. Яжте листни зелени, бобови, зърнени храни и млечни продукти, за да повишите нивата на витамин В.

Ашваганда или женшен

Аюрведа използва невероятните свойства на Ашвагандата от хиляди години. Това е адаптогенна билка, която е известна за борба със симптоми на стрес, умора и депресия. Понижава нивата на кортизола, намалява тревожността и подобрява концентрацията. Ашваганда (или женшен) също е популярна заради способността си да повишава енергийните нива, което подобрява имунитета и цялостното благосъстояние.

L-теанин

L-теанинът може да ви звучи сложно, но веднага ще бъдете спокойни, когато чуете, че идва от чаени листа. Всички знаем, че зеленият чай има успокояващ ефект върху по-голямата част от хората и сега знаете точната аминокиселина, отговорна за него! Пиенето на зелен чай редовно определено ще въздейства както вашето здраве, така и настроението ви. Можете също да приемате L-теанин като добавка.

Кава

Роден на южно-тихоокеанските острови, кава е храст, който се използва от местните жители за приготвяне на различни традиционни и церемониални напитки. Kavalacton е съединение, открито в кава, което има страхотни свойства за намаляване на стреса. Освен това облекчава тревожността, успокоява ума и има цялостно релаксиращо действие върху тялото ви. Можете да го приемате под формата на добавки, чай или капсули.

Валерианов корен

Ако сте собственик на котка и имате някаква ваксина от корен на валериана в къщата, тогава знаете, че котките полудяват по това нещо. И ако котките го обичат, може би това е добре и за хората? Е, всъщност е така! Коренът на валериана се използва за успокояване на нервите и борба с безпокойството в продължение на стотици години, много преди тези термини дори да бъдат създадени. Опакован с антиоксиданти и валеренова киселина, коренът на валериана ще направи чудеса за съня ви и веднага ще успокои ума ви, след като вземете само няколко капки от тинктурата.